UTE AV DRIFT: Halvparten av landets minibanker var ute av drift.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
UTE AV DRIFT: Halvparten av landets minibanker var ute av drift. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Pysete bankkunder

Nordmenn er blitt mer pysete enn før når de ber banken om lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har låneveksten for norske husholdninger sunket med 0,3 prosentpoeng til 9,1 prosent fra juli til august. Ikke siden februar 2000 har veksten vært lavere.

- Grovt sett kan man si at vi er blitt mer forsiktige med å låne penger, sier seniorrådgiver Olav Bø i SSB til tv2nyhetene.no.

Les også: - Lånerenten mot ni prosent

- Fremdeles høyt

Bø peker på at låneveksten for august er betraktelig lavere sammenlignet med toppen i mars 2006, da veksten i norske husholdningers låneopptak økte med hele 13,5 prosent.

- Men fremdeles er veksten forholdsvis høy, sier Bø.

Totalt hadde husholdningene i vårt langstrakte land en bruttogjeld på 1829 milliarder kroner ved utgangen av august i år.

Er det grunn til å bli mer pysete? Si din mening nederst i saken

Utsetter lånene

Ifølge Bø gjenspeiler ikke tallene kun nye låneopptak, men den totale lånesummen norske bankkunder har. Nedgangen i veksten kan dermed også bety at nordmenn er blitt flinkere til å betjene lånene de sitter på.

Samtidig er det et faktum at størrelsen på lånene du og jeg har stiger.

SSB tror utlånsveksten kan ha sammenheng med at stadig flere husholdninger ber om lengre nedbetalingstid på lånene. Dette vil bidra til at veksten fortsatt stiger, selv om tilgangen på nye lån går ned.

Mindre vekst i næringslivet

Også norske kommuner og såkalte ikke-finansielle foretak reduserer størrelsen låneopptakene sammenlignet med tidligere. I august var låneveksten på 19,4 prosent, ned fra 20,7 prosent ved utgangen av måneden før.

Med ikke-finansielle foretak mener man selskaper som ikke jobber innen finanssektoren som banker og kredittselskap. Ett eksempel på dette kan være StatoilHydro.

Slår man sammen tallene har det SSB kaller «publikum» - altså husholdninger, ikke-finansielle foretak og norske kommuner – 12,5 prosent mer i lån nå sammenlignet med ett år tilbake. Til sammenligning var veksten på 13,1 prosent i juli.