rikstv_2 (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX )
rikstv_2 (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX )

Svarte skjermer i Hordaland

Rituell slukking av det analoge bakkenettet i Bergen tirsdag. Se om du blir rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulriken er en av tre hovedsendere i Hordaland. I dag ble tv-signalene til det analoge bakkenettet slukket for godt, under en «trykk-på-av-knappen-seanse» i klassisk Bergensvær.

Først slukket man TV 2s signaler, et par minutter NRK og så BTV. Utover dag følger tilkoblingen til digitale bakkenett noe som kan gi ustabile tv-signaler for en rekke husstander.

Senderen på Ulriken sitt dekningsområde er Bergen og omegn, samt store deler av arealet i ytre strøk i Hordaland. Ulriken har også overlappende arealdekning med Gulen i nord, Stord i sør og Lønahorgi i øst.

rikstv
rikstv
Også de to andre senderne i Hordaland, Kattnakken på Stord og Lønahorgi på Voss, blir slukket i dag. Det betyr at fjernsynsapparater som fortsatt er uten digitale dekodere, parabol eller kabel i fylket nå vil gå i svart.

- Folk godt forberedt

Ifølge en undersøkelse gjennomført av RiksTV og NTV viser at kjennskapen til slukkingen i Hordaland er bortimot 100 prosent. Derfor tror man at svarte skjermer ikke blir et omfattende problem når folk benker seg foran TV til kvelden.

- Hordaland er et ekstremt viktig fylke i slukkeprosessen fordi det er det store antennefylket. Rundt 60 000 husstander ser TV med vanlig antenne i dag, men jeg har fått meldinger om at alt skal være under kontroll, sier informasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy.

RiksTV opplyser at de per i dag har 43.000 kunder i Hordaland og opplyser at de har hatt stor pågang etter digitale mottakere den siste tiden.

- De siste dagene har salget vært så stort at mange forhandlere har vært nødt til å skaffe seg ekstra forsyninger av mottakere, sier kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV.

Analog i 68 år

Senderen på Ulriken ble bygd i 1959, og står 606 meter over havet. Betongtårnet er på 46 meter. Totalhøyden er 77 meter.

Av analoge TV-kanaler har NRK1 vært på lufta fra 1960, TV2 fra 1992, NRK2 fra 1996 og lokal-TV fra 1997.