Tyske soldater tilhørende Nato styrken i Afghanistan.  (Foto: AFP/SCANPIX, © dg)
Tyske soldater tilhørende Nato styrken i Afghanistan. (Foto: AFP/SCANPIX, © dg)

- Dra, eller bli knust

Mullah Omar ber USA og Nato revurdere tilstedeværelsen i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Taliban-leder Mullah Omar oppfordret mandag USA og Nato til full tilbaketrekking av styrkene i Afghanistan - ellers vil de møte samme skjebne som sovjetiske styrker på 1980-tallet.

Geriljakrig mot Sovjetunionen

Under Leonid Bresjnevs ledelse invaderte Sovjetunionen Afghanistan i 1979, men mujahedinsoldater knuste russerne i geriljakrig, og i 1988-89 måtte sovjetstyrkene trekkes ut av det hardt prøvede fjellandet.

Omar gikk ifølge nyhetsbyrået Reuters ut med den oppsiktsvekkende meldingen på militære nettsteder overvåket av den amerikanske etterretningsgruppen SITE.

- Revurder deres uriktige beslutning om deres urettmessige okkupasjon, og søk en trygg sorti for deres tropper. Dersom dere forlater Afghanistan nå, skal vi sørge for at dere får gode muligheter for en trygg exit, skal Omar ha uttalt i meldingen, og la til at ingen i verden behøver å frykte Taliban.

- Dere vil bli slått

Omar advarte imidlertid om at dersom okkupasjonen vedvarer «vil dere bli slått i alle deler av verden... som den tidligere Sovjetunionen».

Meldingen fra Omar støtter opp om Osama Bin Ladens tidligere uttalelser om at vestlige land som ikke bygger opp rundt det han kaller «kampen mot muslimer» skal bli skånet for angrep.

Ingen vestlige regjeringer har gitt positive tilbakemeldinger på Bin Ladens oppfordringer.

Illustrasjonsbilde: Talibansoldater i det vestlige Afghanistan.  (Foto: AFP/SCANPIX, © mh/tbr)
Illustrasjonsbilde: Talibansoldater i det vestlige Afghanistan. (Foto: AFP/SCANPIX, © mh/tbr)