En fortvilt børsmegler på New York Stock Exchange. (Foto: EPA / SCANPIX)
En fortvilt børsmegler på New York Stock Exchange. (Foto: EPA / SCANPIX)

Største kollaps noensinne

Full børskollaps etter krisepakke-nei i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandagens fall på Dow Jones er det største noensinne.

Samtidig som det ble klart at den amerikanske Kongressen sa nei til krisepakken for å redde de amerikanske bankene, ble det full kollaps på børsene i USA.

Dow Jones falt ned hele 777,68 poeng. Det tilsvarer 6,98 prosent. Dermed endte indeksen på 10.365,45.

1000 milliarder dollar

Mandagens fall er det største poengfallet på en dag noensinne i historien. Til sammenligning falt Dow Jones 508 poeng den 19. oktober 1987. Denne mandagen blir kalt mandag, eller «Black Monday». I prosent er ikke fallet like stort da verdien har økt siden 1987. Prosentfallet var den gang på hele 22,6 prosent. Mandag 29. september 2008 endte prosentfallet på Dow Jones med 6,98 prosent.

Dow Jones er indeksen for amerikanske industriselskaper. NasDaq for teknologiselskapene raste ned 9,14 prosent, mens ned 8,81 prosent for S&P500 som er indeksen for de 500 største og viktigste selskapene i USA.

Beregninger fra Bloomberg viser at tapet er på hele 1000 milliarder dollar. De svimlende verdiene ble borte på bare to timer.

Oljefondets forvaltning passerte 2000 milliarder kroner i sommer. Med en dollarkurs på vel seks kroner er da tapet på 6000 milliarder norske kroner, vel tre ganger oljefondets størrelse.

Stemte imot

Også oljeprisen har stupt idag. Amerikansk råolje stoppet på 95,63 dollar fatet på råvarebørsen i New York for levering i oktober.

Nordsjøolje (Brent blend) ligger mandag kveld på 93,8 dollar for levering i november.

Mandag kveld norsk tid satt medlemmene i Representantenes hus seg ned for å stemme over forslaget om tidenes krisepakke til amerikanske børser. På hele 700 milliarder dollar.Etter en dramatisk avstemning avviste Representantenes hus redningspakken med 228 mot 205 stemmer.

Pakken ble nedstemt da begge partiene stilte spørsmål rundt nødvendigheten av den eller hvorvidt den ville virke, ifølge AP.

Det store flertallet som stemte imot var republikanere.

Nå avventes det om medlemmene vil forhandle på nytt og eventuelt gå til en ny avstemning for å få i land krisepakken. Sent mandag kveld norsk tid ble det meldt at de vil møtes for å forhandle om en ny avtale.

LES OGSÅ: Nei til krisepakke