Eva Lundgren (Foto: TV 2)
Eva Lundgren (Foto: TV 2)

- Måtte si ja til sex

Kvinnene i Knutby-saken ble opplært til å alltid være tilgjengelige for mannen sin, ifølge forfatteren av "Knutby-koden".

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menigheten i Knutby og Knutby-saken er tema i Eva Lundgrens bok, "Knutby-koden". Gjennom blant annet utallige samtaler med den tidligere pastoren og hovedpersonen i saken, Helge Fossmo, har hun skrevet om livet i det religiøse miljøet på det lille tettstedet i Sverige. Det spesielle synet på sex og utroskap er et av temaene i boken.

Du skal ikke ligge der som en pinne i sengen. Og selv om du ikke vil så kan du vel la ham få det som han vil. Det kan du vel by på.

- Du skal ikke ligge der som en pinne i sengen. Og selv om du ikke vil så kan du vel la ham få det som han vil. Det kan du vel by på, sier Lundgren i Tabloidsendingen og referer til en preken om kvinner og seksualitet fra en av pastorene i menigheten.

Også pastor Helge Fossmo har i samtaler med Lundgren fortalt at han delte dette synet.

- Alle hans kvinner sa til han, gjør hva du vil med meg. Det var noe man lærte, altså alltid å være tilgjengelig for mannen, sier Eva Lundgren.

Guds utvalgte menighet

- Man utviklet en felles tro i Knutby, i betydningen at Knutby er en spesiell menighet. Det er guds utvalgte menighet på jorden, forteller Lundgren.

I samtaler med Helge Fossmo har Eva Lundgren gjort et dypdykk i denne menigheten. Dette har avdekket et lite og lukket samfunn der sannhet er subjektivt, og noen få, men mektige personer styrer alt. Hvordan medlemmene skal tenke og handle, hvem som skal inneha hvilke verv, barneoppdragelse, hvordan kvinnene skal se ut og ikke minst hvem som skal ha sex med hvem i guds navn, er temaer som omhandles.

- Jeg fikk dette inntrykket av fantasilivet i Knutby, der man later som og spiller rett og slett. Og det sa meg også noe i forhold til at da Alexandra (Fossmo, red. anm.) ble funnet drept, så reagerte de ikke så mye. Politiet var veldig sjokkerte over at folk gikk og la seg igjen etter at de fikk vite at hun var død, sier Lundgren.

Profetien om at Alexandra skulle dø kom ifølge forfatteren som en mail til Helge Fossmo, og Lundgren mener den avslappede holdningen i Knutby om dødsfallet hadde å gjøre med at det på grunn av profetien var forventninger om at Alexandra kom til å dø.

Kontroversiell feminist

Eva Lundgren er professor i sosiologi med religiøs vold som spesialitet. Hun skapte furore i Bergen på 80-tallet gjennom sitt forfatterskap og sin kontroversielle forskning som satte søkelys på vold og misbruk særlig innenfor religiøse miljøer. Hun ble etterforsket for forskningsjuks i Sverige, men ble frikjent på alle punkter.