GRENSESETTING: For mange føles det vanskelig å sette tydelige grenser når det gjelder intimitet
GRENSESETTING: For mange føles det vanskelig å sette tydelige grenser når det gjelder intimitet

Sett riktige grenser

For noen kan en klem være et overgrep. Klarer du å oppfatte signalene?

Mandag 29.09 kl 16.10 kommer sexekspertene til «Waschera» for å snakke om grensesetting.

Noe av det viktigste vi har er grenser. Grenser avgjør hvor langt inn vi slipper mennesker i vår nærhet, og forskjellige grenser gjelder for kjæresten og vennene våre. Grenser er også veldig personlige og derfor føles det som et stort overgrep når noen tråkker over våre grenser.

En klem kan være et overgrep

Når vi sier nei til noe, setter vi grenser for oss selv og andre. Det er kanskje helt greit at vennen din gir deg en klem, men ville du synes det var ok om en helt fremmed person på gaten hadde gitt deg en klem? Samme handlingen, men to forskjellige personer.

Hvor langt innpå oss vi slipper en person handler om tillit, og et tillitsbrudd gjør som oftest at vi dytter andre lenger fra oss – det er umulig for andre å tvinge seg inn over våre grenser dersom vi ikke vil det. Hvis dette skjer er det et overgrep, og overgrep er strengt ulovlig.

Si ifra

Hva gjør du når noen går over dine grenser? Husk at det er lov å si nei i situasjoner der du føler deg ukomfortabel. Det er mye bedre å si i fra en gang for mye, enn å stole på at andre mennesker kan lese tanker og dermed skjønne når man skal stoppe. Misforståelser kan faktisk forekomme

Misforståelser kan faktisk forekomme fordi kroppsspråk er veldig vanskelig å lese. Hvis du er tydelig på dine grenser fra starten av, er det lettere for andre å forholde seg til deg og sjansen for at du havner i en ukomfortabel situasjon er mye mindre.

"Sånn må man tåle"

Like viktig er det å respektere det når du får et nei fra en annen. Selv om du har dine grenser og mener at ”sånn må man tåle”. Andre mennesker kan ha andre livssyn eller komme fra andre kulturer der andre regler gjelder – selv om man ikke alltid er enig, er det allikevel viktig å respektere dette. Et nei er et nei, uansett hvilken situasjon eller hvilken tone det sies i.

Les mer Bli kjent med undelivet ditt