barntv2
barntv2

De beste barndomsfilmene

Husker du barndommen med gode filmer på utslitte VHS'er?

Tross dårlige skuespillerprestasjoner og elendig dramaturgi er det allikevel filmer som fengsler oss som barn. Noen av filmene følger oss livet ut. Her er noen av de:

Lionkingmrs
Lionkingmrs
1. «Løvenes Konge» (1994)
Dette er en Oscar-belønnet animasjonsfilm fra Disney som de fleste kjenner til. Filmen handler om den unge løveprinsen «Simba» som skal finne sin plass i «livets sirkel.» Filmen viser oss hva som skjer med «Simba» når han på dramatisk vis mister faren sin. Vi kan heller ikke glemme «Timon og Pumba», to av Disneys herligste karakterer. En klassiker uten like!

veiviserenmrs
veiviserenmrs
2. «Veiviseren» (1987)
Veiviseren er den første samiske spillefilm som noensinne er produsert! Det er den første norske Oscar-nominerte filmen siden «Ni liv» (1957). Filmen handler om en ung, samisk gutt og hans jobb som veiviser for de slemme russerne som plyndrer og dreper det de kommer over. Hovedpersjonen spilles av Mikkel Gaup som for tiden er aktuell som deltaker i «Skal vi danse?».

blhmrs
blhmrs
3. «Brødrene Løvehjerte» (1997)
Basert på Astrid Lindgrens bok med samme navn. En film om to brødre som dør og møtes igjen i dødsriket «Nagijala». Befolkningen her lever i frykt under diktaturet til den onde «Tengil» og hans drage «Katla». De to brødrene viser seg å være modige som løver og de viktigste brikkene i krigen for å befri befolkingen...

orneoyemrs
orneoyemrs
4. «Ørnens Øye» (1997)
Denne filmen er nok den mest ukjente av filmene på listen. Det er en dansk film om kongesønnen «Valdemar» som blir kastet ut i en verden av krig og forræderi. Her er det sverdkamp, to unge gutter og deres vei til å redde Kongedømmet. Forrykende historie med mye action. Perfekt for en 8 år gammel gutt, men er nok ikke like midt i blinken for et eldre publikum.

toystorymrs
toystorymrs
5. «Toy Story» (1995)
Denne Disney og Pixar filmen ble i 1996 nominert til 3 Oscarer og har i tillegg vunnet 19 andre priser! Filmen handler om hva lekene gjør når vi mennesker ikke ser. En herlig film hvor vi blant annet blir presentert for romfareren «Buz Lightyear», og cowboyen «Woody».

fgpmrs
fgpmrs
6. «Flåklypa Grand Prix» (1975)
En av de mest annerkjent Norske filmene ever made. Laget av Ivo Capriono og handler om sykkelrepratør «Reodor Felgen», fuglen «Solan Gundersen» og pinnsvinet «Ludvig». De tre blir sponset av «Sjaik Ben Redik Fy Fasan» og deltar i det prestisjetunge «Flåklypa Grand Prix.» Dette er en stor del av den norske kulturhistorien. Har du ikke sett denne filmen, se den nå!

batbmrs
batbmrs
7. «Skjønnheten og udyret» (1991)
Klassisk historie om kjærligheten mellom to mennesker som på tross av store forskjeller finner et bånd mellom hverandre. Metafor for noe eller? Magiske klesskap, klokker og porselen gjør denne filmen til et morsomt og forrykende eventyr. Dette er både morsomt og gripende.

Aladdinmrs
Aladdinmrs
8. «Aladdin» (1992
Nok en Disney-film med hjerte og sjel. Gategutten «Aladdin» er en uselvisk gutt som alltid setter andre foran seg selv. Sjebnen gjør at han møter «Prinsesse Yasmin», blir slengt i en magisk grotte av trollmannen «Jafar» og møter ånden i lampen, «Jiney». Sykt mye humor med «Jiney», romatikk med «Yasmin» og action med «Yafar».

Beethovenmrs
Beethovenmrs
9. «Beethoven» (1992)
Newton-familien tar til seg en St.Behrnardsvalp som får navnet «Beethoven». Hunden kommer godt overens med hele familien unntatt faren i huset. Dette byr på mange morsomme konflikter. Onde krefter i byen vil ha «Beethoven» og mange hunder til et farlig eksperiment. Nå må familien redde «Beethoven» og de andre hundene.

HomeAlonemrs
HomeAlonemrs
10. «Hjemme Alene» (1990)
Kevin McAllister blir ved en feiltakelse etterlatt hjemme når familen skal på juleferie i Frankrike. Han befinner seg plutselig i en kamp om å forsvare hjemmet sitt mot «The Wet Bandits.» Kjempe morsom film som nå har blitt en del av julen. Denne filmen er uten tvil like morsom nå som den var for ti år siden.

Hvis du har noen andre gode barndomsfilmer legg igjen en kommentar.

Les også: Aldri mer Bond?