Knutby.  (Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX)
Knutby. (Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX)
Lundgren2909 (Foto: Jörgen Hagelkvist)
Lundgren2909 (Foto: Jörgen Hagelkvist)

Sex og drap i Guds navn

Eva Lundgren har tilbragt over 150 timer i samtale med den drapsdømte pastoren i Knutby, Helge Fossmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2004 ble hele Skandinavia rystet av tragedien i menigheten i den lille svenske bygda Knutby. Pastor Helge Fossmos kone ble skutt og drept, elskerinnens ektemann hardt skadet. Fossmos andre elskerinne, Sara Svensson fyrte av skuddene og ble dømt til psykiatrisk behandling. Kombinasjonen av maktbegjær, kåtskap, sjalusi og blind vilje til å følge Gud gjør dette til en kriminalhistorie som langt overgår fiksjonen.

Kontroversiell feminist

Eva Lundgren er professor i sosiologi med religiøs vold som spesialitet. Hun skapte furore i Bergen på 80-tallet gjennom sitt forfatterskap og sin kontroversielle forskning som satte søkelys på vold og misbruk særlig innenfor religiøse miljøer. Hun ble etterforsket for forskningsjuks i Sverige, men ble frikjent på alle punkter

I Knutby-land der kan alt gå an

I samtaler med Helge Fossmo har Eva Lundgren gjort et dypdykk i Knutby Filadelfia-menighet. Dette har avdekket et lukket lite samfunn der sannhet er subjektivt, og noen mektige få styrer alt. Hvordan medlemmene skal tenke og handle, hvem som skal inneha hvilke verv, barnaoppdragelse, hvordan kvinnene skal se ut og ikke minst hvem som skal ha sex med hvem, i guds navn. Dette har Lundgren skrevet om i boka Knutby-koden.

Husker du ikke hele saken? Her er en oppsummering:

265275

I Tabloid i kveld ser vi nærmere hva som egentlig skjedde i Knutby, og ikke minst hvordan det kunne skje.