helskog_crop (Foto: TV 2)
helskog_crop (Foto: TV 2)

- Norsk innvandring feilslått

- Lær av USA, sier Gerhard Helskog og kaster en brannfakkel inn i norsk innvandringsdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I boka «Innvandrernes supermakt» tar Helskog for seg problemer og fordeler med innvandring med særlig henblikk på USA og Norge. Han drøfter særlig situasjonen for somaliere som er nærmest arbitrært ulike i de to landene.

- I Norge blir somaliere sett på som en gruppe som er spesielt vanskelig å integrere. I USA er det helt omvendt, der har somaliere to-tre jobber og er kjent som noen arbeidsjern og entreprenører, sier Helskog til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener forskjellen ligger i hvordan vi tar imot innvandrere. Norske ordninger er gode, men de plasserer innvandrere i sosialt isolerte feller, mener han. Vi setter folk på språkkurs og ikke ut i samfunnet og i jobb. Og får man ikke en godt betalt jobb med en gang, så lønner det seg å gå på trygdeordninger.

LES OGSÅ: Siv hudfletter asylpolitikken

- Lavstatusjobber integrerer

I USA er velferdsordningene fraværende og budskapet er «sink or swim». Derfor er det sentralt å skaffe seg jobb med en gang. Samtidig har samfunnet i behold en rekke lavstatusjobber som man ikke lenger opererer med i Norge, mye på grunn av at de medfører for store kostnader for arbeidsgiver.

- Fordi vi har stillingsvern og har tarifflønner og minstelønner som er veldig høye i Norge, som gjør at arbeidsgiver ikke oppretter de jobbene som fins i USA. Folk som parkerer bilen din, pakker varer i butikkene, hjelper til på restauranter osv. Småjobber som er dårlig betalt, og det er lav terskel å komme inn i, påpeker Helskog og viser til hvor viktig jobben er for integreringen:

- Det er viktig å komme seg opp om morgenen, å komme seg ut og forstå kodene i samfunnet. Og å treffe mennesker slik at du får nye jobber.

Avler bitterhet og tiltaksløshet

Helskog mener den norske ordningen slynger innvandrere og deres barn inn i en negativ spiral:

- De sitter isolert i en godt betalt pen leilighet med hvitevarer, men treffer ikke landet. Det hjelper ikke at du har det materielt godt. Du blir bitter av å ikke bli brukt og komme i virksomhet.

- Barna dine ser at du ikke jobber og likevel får penger. Og barna forstår kanskje ikke like godt at de må jobbe godt og prøve.

- Lønnsbyks ikke fattigdomsfelle

Det interessante, påpeker Helskog er at lavstatusjobbene fungerer som en terskel til bedre og bedre betalte jobber. Han viser til statistikk som viser at innvandrere kommer raskt opp på en amerikansk gjennomsnittslønn.

- De har et lønnsbyks som vi ikke ser i Europa og ikke i Norge.

I Norge oppfatter han det som innvandrere ofte kan bli sittende i en fattigdomsfelle.

I stedet for å kappe velferdsordninger, foreslår han en metode å kappe i skatten, slik at det er mulig å lønne folk dårlig og at de likevel mottar nok lønn. Igjen viser han til USA der man til og med kan motta penger av ligningskontoret for å betale skatten.

På bakgrunn av dette ønsker ikke Helskog å slå et slag for lavstatusyrker i Norge. Men derimot etterlyser han en debatt i Norge om hva man bør gjøre for å få innvandrere raskt i jobb.

Hva mener du? Del dine synspunkter under.

Reportasje fra USA og intervju med Helskog ser du her:

265273