GEORGE w. bUSH  (Foto: AFP/Scanpix/AFP)
GEORGE w. bUSH (Foto: AFP/Scanpix/AFP)

Enige om redningspakke

Historisk redningspakke for amerikansk økonomi lagt frem søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlere i Den amerikanske kongressen og Det hvite hus ble kom søndag til enighet om en redningspakke som gir mulighet til å bruke 700 mrd dollar (ca 4.000 mrd kroner) av skattepengene til å kjøpe ut gjeld fra de kriserammede amerikanske bankene. 250 milliarder kan benyttes med en gang, mens president Bush må få fullmakt fra kongressen til å bruke de neste 100 milliardene. De resterende 350 mrd vil kongressen kunne bevilge senere.

Grenser for utbytte
Pengene skal i hovedsak benyttes til å kjøpe opp lån og verdipapirer, men midlene kan også benyttes for at staten kan kjøpe seg inn i finansinstitusjonene. I disse tilfellene vil det ligge strenge retningslinjer for utbytte og fallskjermer for lederne i selskapene.

- Det er på tide at vi sender ut singaler om at amerikanske skattebetalere ikke lenger skal betale for uansvarligheten på Wall Street, sier Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus i kongressen til nyhetsbyrået AP.

Støtte i begge leire

Det historiske forslaget, som bygger på lange forhandlinger, men som nå har støtte hos både John McCain og Barack Obama, vil bli lagt frem for avstemning i kongressen i løpet av de nærmeste dagene.

- Den sittende adminitrasjonens opprinnelige forslag var umulig å akseptere. De ville ha en blank sjekk, og vi kunne ikke gi dem det, uttale Harry Reid, majoritetsleder for Demokratene i Senatet til pressen.

Tror kongressen sier ja
Avtroppende president George W. Bush uttrykte også sin støtte til redningspakken søndag. Ifølge BBC mener presidenten at det er en vanskelig sak for beslutningstakerne, men at han er overbevist om at kongressen vil godta forslaget.

Aksjemarkedene i Asia steg etter at vedtaket ble kjent.

.