vesttank_680
vesttank_680

Norske ofre kan få erstatning

Ofrene etter Vest Tank-ulykken i Sogn kan få store beløp i erstatning. Et milliardsøksmål er på vei - og motparten er det multinasjonale selskapet Trafigura.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ofrene etter Vest Tank-ulykken forbereder et milliardsøksmål mot det multinasjonale selskapet Trafigura. Selskapet har levert kjemisk avfall både i Afrika og i Norge. Begge steder ble resultatet store helseproblemer for befolkningen.

Uforklarlig sykdom

Giftig gass og farlige kjemiske stoff spredte seg over Gulen da to tanker eksploderte i fjor. Befolkningen har opplevd uforklarlig sykdom. Tilstanden har blitt vurdert som en variant av kjemisk forgiftning.

På Elfenbenskysten i 2006 døde 16 mennesker og rundt 100.000 ble skadet etter at kjemiske stoffer ble dumpet på ulike fyllinger i hovedstaden Abidjan. Skipslasten tilhørte det internasjonale gigantselskapet Trafigura.

Dette selskapet leverte også en rekke skipslaster til Vest Tank før anlegget eksploderte.

- Da vi fant ut at dette hadde skjedd i Norge for kort tid siden, ble vi sjokkerte over at de bare hadde fortsatt i Norge, til tross for alle problemene i Abidjan på Elfenbenskysten, sier advokat og partner i Leigh Day & Co, Martin Day til TV 2 Nyhetene.

- Jeg mener dette er en klar sak som kan trekkes inn i saken her i London. Om folk som er rammet av skader vil delta i søksmålet, må de mer en gjerne gjøre det, fortsetter Day.

Finkjemmer alle dokumentene

Nicolai Jørgensen er norsk og en av 50 jurister som arbeider med milliardsøksmålet her i London. I to store rom blir dokumenter, vitneutsagn og annen informasjon bearbeidet og registrert. Bit for bit blir den omfattende saken bygd opp.

- Hvert eneste dokument blir sett gjennom, og kategorisert innenfor de kategoriene som er relevante for retten, forteller Jørgensen.

Trafigura ønsker ikke å ikke la seg intervjuet av TV 2 Nyhetene om saken, men uttaler i en kunngjøring:

- «Trafigura er ikke formelt underrettet om at norske myndigheter skal ha anmeldt selskapet og benekter enhver kriminell handling på det sterkeste. Da norske myndigheter fremdeles etterforsker eksplosjonsulykken, mener vi det vil være galt å kommentere saken utover dette.»