sjøbod_680 (Foto: TV 2)
sjøbod_680 (Foto: TV 2)

Vil gi bort sjøbodene

Det er umulig å vedlikeholde kulturskattene uten å ha mulighet til å tjene penger på eiendommen. Sjøbodeier Reidar Osen har fått nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reidar Osen har fått nok. Sjøbodene i Sandviken som han har eid i 12 år blir i stadig verre forfatning.

- Nå går alle rundt og skriker og hyler om brannene i byen. Det er en like stor nasjonal katastrofe om disse bodene siger ut i byfjorden. Det er så flaut at det ikke går an. Tusen timer har jeg brukt i bodene i form av ren jobbing, sier Osen til TV 2 Nyhetene.

Strenge antikvariske betingelser har stoppet planene hans om å sette bodene i stand og få på plass museum og leiligheter der.

- Meningen min var å lage et tilsvarende prosjekt som dette. Dette har blitt en juvel som alle kommer for å beskue her i Bergen, sier Osen, og peker bort på sjøbodene på Måseskjæret, et steinkast unna hans egne boder.

- Dette var en gammel sjøbod som også var helt forfallen. Nå er det næring og liv i boden.

Urimelig regelverk

Osen synes regelverket er urimelig og mener det samme skulle blitt gjort med hans eiendom. Han hevder det er umulig å vedlikeholde kulturskattene uten å ha mulighet til å tjene penger på eiendommen.

Nå vil sjøbodeieren gi stafettpinnen videre til kommunen. Gratis. Under forutsetning av at de selv forholder seg til de samme strenge reglene.

- Vi må i alle fall gå igjennom de prinsipielle sidene og denne saken konkret. Det vil vi gjøre på seriøst vis, sier Lisbeth Iversen som er byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen, etter å ha sett forslaget til Reidar Osen.

- Jeg vil ikke ha mer med disse bodene å gjøre. Jeg har gjort mitt her. Nå er det krise! Kommunene får overta. Nå får de bodene gratis. De kan ikke få de billigere enn det og de kan ikke si nei nå, avslutter Osen.

Er kommunen bedre?

Private eiere er frustrerte men hva gjør kommunen med sine egne bygg?

Høyt over Bergen by ligger Skansen brannstasjon. Her skytes saluttene på 17. mai. Og i gamle dager satt brannvakten i utkikkstårnet for å passe på byen. Nå frykter bergenspolitiker Ruth Grung at også dette kulturminnet skal bli tatt av flammene. Hun blir svært overrasket over å se søppel og engangsgriller som ligger slengt på baksiden av bygget.

- Her er det engangsgriller rett opp i bygningen. Det er jo omtrent en invitt, sier Arbeiderpartipolitikeren.

Bygget er fredet og eies av kommunen.

- Her er det verken sprinkleranlegg eller røykvarsler. Når man er så tydelig overfor private eiere i forhold til deres ansvar, så er det like viktig at kommunen klarer å ta det samme ansvaret for byggene de eier.

Tar kommunen vare på sine bygg? Se video

265179

Kommunen fører tilsyn

Litt lenger ned i byen sitter eierne som har ansvar for å sikre bygget.

Byråd for klima, miljø og byutvikling Lisbeth Iversen sier at Skansen er på årets budsjett.

- Det føres branntilsyn fra kommunens side, og brannloven er fulgt. Det jobbes nå med å se på kostnader knyttet til sprinkling og om det er det man bør gjøre her. Også om det skal knyttes til en alarmsentral, sier Iversen til TV 2 Nyhetene.

Men det er ikke engang en røykvarsler der oppe?

- Hvis det ikke er det så finner jeg det veldig underlig, sier Iversen.

Sjokkerte bergensere

Folk på Torgallmenningen i Bergen i dag ville ikke tro sine egne ører.

- Hva? Er den ikke brannsikret? Da bør de rydde opp før de kritiserer alle andre, sier Harald Lindvik

- Det var jeg ikke klar over. Det er jo litt synd, sier Andreas Christiansen