ARKIVBILDE
ARKIVBILDE

Piratene er omringet

Amerikanske marinefartøy har omringet piratene som har kapret et ukrainsk skip utenfor kysten av Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ukrainske skipet MV Faina ble kapret utenfor kysten av Somalia torsdag. MV Faina var på vei til Kenya med 33 stridsvogner og store mengder ammunisjon.

En person omkommet

Tre krigsskip følger det ukrainske skipet. Det ene er amerikanske USS Howard. Det er likevel lite sannsynlig at marinen vil forsøke å borde skipet.

Søndag sa det man antar er kaptein Viktor Nikolsky til nyhetsbyrået AP at et russisk medlem av mannskapet har omkommet på grunn av sykdom. Kaptein Nikolsky snakket med via en satellittelefon piratene lånte ham.

Kapteinen sa også at resten av mannskapet var i god behold og at han kunne se tre andre skip i området. Ett av disse seilte under amerikansk flagg.

USS_Howard_DDG-83_680 (Foto: Wikimedia Commons)
USS_Howard_DDG-83_680 (Foto: Wikimedia Commons)

Krever mindre

I utgangspunktet krevde piratene 35 millioner dollar (ca. 200 millioner kroner) i løsepenger. Dette kravet er nå senket til fem millioner dollar (29 millioner kroner).

Talsmannen for den amerikanske marinen, løytnant Nathan Christensen, sier ifølge BBC at USS Howard har vært i kontakt med MV Faina via radio og at forhandlinger mellom piratene og skipets eiere er i gang.

- Piratenes pengekrav er nå endret til rundt fem millioner dollar, sa han.

Ifølge løytnanten gjør skipets last situasjonen ekstra prekær.

- Vi er bekymret for at lasten kan ende opp hos terrorister eller andre voldelige ekstremister, sier løytnant Christensen.

Globalt sikkerhetsproblem

Sikkerhetsanalytiker Knox Chitiyo sier til BBC at økningen av piratvirksomhet viser at farvannet utenfor kysten av Somalia har utviklet seg til å bli et globalt sikkerhetsproblem.

- Piratvirksomhet har blitt storindustri, og det virker ikke som det er noen felles internasjonal reaksjon på problemet, sier Chitiyo.

FN anslår at piratene i området tjener nesten 600 millioner kroner i året på løsepenger.