grytten_680 (Foto: TV 2)
grytten_680 (Foto: TV 2)

- Psykologien er viktig

Professor i Samfunnsøkonomi Ola Grytten har tro på at forhandlerne i Washington kommer til enighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt forhandlingsbordene i Washington har det blitt arbeidet intenst med å komme til enighet rundt en økonomisk redningspakke for å stabilisere den mildt sagt haltende økonomien i USA.

Søndag ble det kjent at partene har kommet til enighet rundt de viktigste punktene. Målet er at en redningspakke på 700 milliarder dollar skal være klar innen søndag kveld.

Les også: Redningen er nær

De må rekke fristen

Professor i Samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, mener denne tidsfristen er viktig psykologisk.

- Grunnen til at det haster er for å snu psykologien i markedet. På lengre sikt må man komme med en pakke for ikke at hele finansnæringen i USA skal gå nedenom og hjem. Å begynne en uke med positive nyheter vil gjøre godt, sier Grytten til TV 2 Nyhetskanalen.

Han har tro på at de vil rekke tidsfristen, nettopp fordi de er nødt til det.

- Jeg tror de vil rekke fordi de må rekke det. Dessuten er det slik at om de ikke rekker det, vil noen sitte med svarte-Per, enten demokrater eller republikanere. Og det er snart valg, så det er det ingen som vil, sier han.

Les også: Enige om kriseløsning

Konsekvenser i Norge

I verste fall om de ikke finner en løsning på finanskrisen, vil den bare bli verre. Det vil ifølge Grytten også gå ut over den norske finansnæringen.

- Vil vil se høyere rente, vi vil se at bankene begynner å slite, vi vil se enda lavere konjunkturer enn det vi har ventet, og ikke minst vil så tror jeg vi vil se et boligmarked som vil falle enda mer, sier Grytten.