Mullah Krekar. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix, © LOCH)
Mullah Krekar. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix, © LOCH)

Krekar truer igjen

Mulla Krekar går hardt ut mot den kontroversielle forfatteren Mariwan Halabjee som skjuler seg i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg sverger at vi ikke lever dersom du også lever. Enten går du før oss, eller vi går før deg». Slik lyder noe av det Krekar angivelig skal ha ytret i en samtalegruppe på Internett.

Ifølge Aftenposten har den kurdiske forfatteren Mariwan Halabjee bodd i skjul i Norge i ett og et halvt år, og har fått innvilget asyl.

Halabjee lever under falskt navn i Norge fordi han frykter at folk skal ta Krekars ord alvorlig, skriver Dagbladets papirutgave.

Les også: Krekar saksøker Norge

Drapstrusler

Halabjee hevder å ha mottatt en rekke drapstrusler.

– Jeg råder ham til å drepe meg intellektuelt og ikke fysisk. Jeg oppfatter dette som en oppfordring til drap. Istedenfor å ta et oppgjør med boka mi, tar han et personlig oppgjør med meg, sier Halabjee til avisa.

Krekar sammenlignet forfatteren med Salman Rushdie og Ayaan Hirsi Ala. Og mener Halabjee «spytter på oss» og omtaler ham i motsetning til «hederlige mennesker», ifølge en tolk som Aftenposten og politiet bruker.

Anmeldt forfatteren

Det islamske forbundet i Nord-Irak har anmeldt forfatteren for å ha krenket profeten Muhammed, og i dommen fra desember i fjor heter det at kurderen skal arresteres så snart han returnerer til Nord-Irak.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke kommentere Krekars uttalelser. Krekars advokat Brynjar Meling mener den norske oversettelsen er upresis, men at Krekar likevel vedstår seg hovedinnholdet.