Kalde sauser

Og dressinger

Til bruk på salater, forretter med kjøtt, skalldyr eller fisk.
Eddiker kan være: rødvin, hvitvin, eplecider, sherry eller bringebæreddik.

Vinaigrette, fransk oljedressing:

Start med det sure og visp inn/ rist inn olje.
Smak til med salt, pepper ev andre smaktilsetninger.

- Finhakket hvitløk

- Finhakkede urter

- Sennep eller sennepspulver

- Sitronsaft og ev finrevet sitronskall ( kun det gule) , reduser da noe på eddiken.

Salatdressing med egg:

Bland sammen eggeplomme, sennep, eddik og honning.
Visp inn olje, litt om gangen til en kremet dressing.
Smak til med salt og pepper.
Hvis dressingen blir litt for tykk, vips inn litt kaldt vann.

Sennepsvinaigrette:

Smaker godt til en grønn salat eller over tomat med finhakket løk eller nykokte ferskpoteter.
Visp sammen alle ingrediensene.
Smak til.

Dressinger med rømme og yoghurt:

Det er enkelt å lage dressingene selv, prøv deg frem med friske urter og andre smakstilsettninger.
Fyll dressingene / marinadene på et tett glass og oppbevar i kjøleskapet 6-7 dager.
En dressing med rømme / yoghurt som basis kan serveres som tilbehør til kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker.
La gjerne dressingen stå kaldt og trekke smak 2-3 timer før servering.

Basisdressing:

Bland alle ingredienser godt sammen.
Tilsett den smaken du selv ønsker, eller lag dine egne varianter.

Hvitløksdressing:

Basisdressing.
2-4 fedd hvitløk.
1/2 ts sukker ev honning.
Evt hakkede friske urter.

Sennepsdressing:

Basisdressing.
2-3 ss grov sterk sennep.
1 ss ravigottesaus.

Dressing a la Thousand Island:

Basisdressing.
¾ - 1 dl chilisaus, ev blanding av god ketchup og chilisaus.
1 ss finhakkede sylteagurker.
1 ss presset sitron.

Mangosalsa:

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger og finhakk frisk ingefær.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salsaen stå og trekke 20-30 min før servering.

Tomatsalsa:

4 tomater
1 rødløk
1 fedd hvitløk
1/2 - 1 rød chili
1 ss limesaft
1 ts sukker
3 ss olivenolje
Salt, peppper
Frisk koriander

Hakk tomatene ( ta ev ut kjerner av halvparten av tomatene slik at salsaen ikke blir for fuktig).
Finhakk løk, hvitløk og chili og bland inn i tomatene.
Rør sammen limesaft, sukker og olivenolje og smak til med salt og pepper.
Vend dressingen inn i grønnsakene sammen med rikelig med hakket koriander.

Tips:

Terninger av avocado kan også tilsettes salsaen.

Se mer:

602654