hydrogenbuss (Foto: TV 2)
hydrogenbuss (Foto: TV 2)

Ruller nærmere hydrogenalderen

Her er landets første rutebuss drevet av hydrogen og naturgass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet er at bussen både skal bli sprekere og mer miljøvennlig. Fra før har Bergen med sine 81 gassbusser to tredjedeler av landets gassbusspark.

I dag skulle en av bussene som går i vanlig trafikk rulle oss litt nærmere hydrogenalderen.

Pilotprosjekt

- Det er snakk om et pilotprosjekt som gjør at Bergen er i front til å teste denne teknologien. Den kan bli veldig viktig, ikke bare for Norge men for hele verden, sier ordfører i Bergen Gunnar Bakke (Frp) til TV Nyhetene.

Det handler om å blande opp til åtte prosent hydrogen inn i bussene som allerede går på naturgass. I dag var det klart for den første prøveturen.

Eksos av vann og luft

- Vi regner med at vi får høyere effekt på motoren. I tillegg til en bedre forbrenning tror vi på en stillere og mer behagelig buss å kjøre med. Milljøegevinsten med hydrogen er åpenbar. Hydrogen gir bare vann og luft i eksosen, sier forsker Tomas Ryberg ved Christian Michelsen Research.

Testingen skal foregå ut året, og det er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet Tide, Gasnor, StatoilHydro, Christian Michelsen Research, Gass i Vest og Hordaland fylkeskommune.

Går testingen som forventet er planen på sikt å tilsette mer Hydrogen. Hovedproblemet er at det er langt fra lønnsomt å bruke hydrogen som drivstoff.

En mulighet kan være å utnytte overskuddshydrogen fra raffineringsprosesser i oljeindustrien.