Matti Juhani Saari la ut YouTube videoer av seg selv der han poserer med våpen og kommer med flere trusler.
Matti Juhani Saari la ut YouTube videoer av seg selv der han poserer med våpen og kommer med flere trusler.
Matti Juhani Saari (22) hadde trolig planlagt skolemassakren i seks år.  (Foto: Privat)
Matti Juhani Saari (22) hadde trolig planlagt skolemassakren i seks år. (Foto: Privat)

Lurte erfaren politimann

Matti Saari som drepte ti personer i skolemassakren i Finland tirsdag, lurte en erfaren politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politimannen som avhørte Matti Juhani Saari dagen før massakren er en veldig erfaren politimann med nesten 30 års erfaring i yrket.

Tjenesteforsømmelse

Politimannen har nå fått krisehjelp, skriver den finske avisen Hbl.

Kriseteamet snakket med politimannen i flere timer tirsdag kveld, og mener han ikke kunne gjort noe annerledes. Nå skal påtalemakten vurdere politimannens beslutning om å la 22 år gamle Saari beholde våpenet som han brukte i skolemassakren i den finske byen Kauhajoki, og vurdere om det har blitt begått tjenesteforsømmelse.

Mandag ble Matti Juhani Saari innkalt til avhør på politistasjonen etter at politiet hadde fått vite om videoene 22-åringen hadde lagt ut på YouTube. Etter avhøret fant ikke politimannen grunnlag for å inndra våpenlisensen til Saari. Tirsdag skjøt og drepte 22-åringen ti andre før han rettet pistolen mot sitt eget hode. Senere samme dag døde han på sykehuset av skadene han påførte seg selv.

LES OGSÅ:
I avhør mandag - drepte ti tirsdag
<i><b>Derfor skjedde det igjen </b></i> (Nettavisen)

- Forklarte seg fornuftig

I jakten på en forklaring på hvordan massakren kunne skje, har det blitt stilt spørsmål rundt hvordan Matti Juhani Saari kunne få beholde våpenlisensen.

Allerede fredag ble politiet klare over innholdet i videoen som 22-åringen hadde lagt ut på nettet. Fredag oppsøkte politiet boligen til Saari, uten å finne ham. Flere forsøk ble også gjort gjennom helgen uten å finne Saari. Mandag fikk politiet tak i han og innkalte Saari til avhør på politistasjonen.

På politistasjonen ble han spurt ut om videoene og musikken han hadde lagt ut og et gravlys som han skal ha tent utenfor skolen tidligere.

- Han forklarte seg fornuftig. Han svarte på spørsmålene på en måte som ikke var alarmerende, uttalte en politikilde som møtte Matti Juhani Saari på politistasjonen.

Riksadvokaten

Saari skal ifølge politiet ha gitt fornuftige forklaringer på hvorfor han hadde lagt ut videoene og musikken, og klarte dermed å overbevise etterforskeren om at han var skikket til å fortsatt ha våpen og våpenlisensen.

Nå har riksadvokaten i Finland besluttet å starte etterforskning for å finne ut om det er begått brudd på tjenestebestemmelsene ettersom Saari fikk beholde våpenlisensen.

Massakren er den andre i Finland på ett år. I november 2007 skjøt og drepte Pekka-Erik Auvinen åtte medelever på en skole i Jokela. Tirsdag drepte Matti Juhani Saari ti mennesker ved yrkesskolen i Kauhajoka.

Nå vil den finske regjeringen stramme inn på våpenlovene som tillater at barn ned til 15 år kan eie våpen.

LES OGSÅ: Flommer over av våpen

2239748