USAs president George W. Bush.  (Foto: JIM YOUNG/REUTERS / SCANPIX)
USAs president George W. Bush. (Foto: JIM YOUNG/REUTERS / SCANPIX)

Bush advarer Kongressen

Frykter for amerikansk økonomi dersom Kongressen ikke godkjenner krisepakken på 700 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tv-tale i natt norsk tid uttalte presidenten at den amerikanske kongressen er nødt til å godkjenne krisepakken for at landet skal komme seg gjennom finanskrisen, melder CNN.

- Hvis ikke vil flere miste jobbene sine, flere banker gå konkurs og vi vil havne i en lang og pinefull resesjon, sa George W. Bush.

Umiddelbare tiltak

Også sjef for den amerikanske sentralbanken, Ben Bernanke, ber Kongressen om å godkjenne kriseplanene. Bernanke sa onsdag at krisen som har rammet Wall Street den siste tiden er den verste landet har sett siden den andre verdenskrig.

- Vi er midt i en alvorlig finanskrise og de føderale myndighetene iverksetter umiddelbare tiltak, sa Bush i en direktesendt tv-tale fra Det hvite hus, i natt norsk tid.

Bush sa at kollapsen i det amerikanske lånemarkedet har røtter i gjeld gjennom det siste tiåret, og at markedet ikke lenger fungerer slik det skal.

- Uten umiddelbare tiltak fra Kongressen kan USA få panikk, sa Bush.

Inviterte Obama og McCain

Planen går ut på at den amerikanske staten kjøper opp 700 milliarder dollar i banker som

Bush har nå invitert presidentkandidatene John McCain og Barack Obama til Det hvite hus for å diskutere den finansielle krisen USA er inne i, melder nyhetsbyrået AP.

I talen sa Bush at den amerikanske staten er den eneste institusjonen som kan investere i de amerikanske bankene med de lave prisene som er nå og fortsette å holde de andelene til prisene kommer opp på et normalt nivå igjen.

- Planen er stor nok til å løse et alvorlig problem, sa Bush i tv-talen til det amerikanske folk.

Til tross for Bushs direkte oppfordring til Kongressen uttalte en talsmann for Det hvite hus at det ikke er snakk om et "Take it or leave it"-tilbud, men at de er villige til å forhandle.

LES OGSÅ: ... det vil ikke Obama