skilt2680
skilt2680

Skilt-tabbe kan bli dyr

Statens vegvesen frykter søksmål fra bilster som følge av ulovlige skilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fartsgrensene på samtlige norske veier skal nå sjekkes etter rutinesvikt.

Tirsdag måtte Rogaland politidistrikt ringe samtlige bilførere som har blitt tatt i fartskontroll i 60-sonen på nye riksvei 44 i Klepp i Rogaland. Skiltene manglet nemlig gyldig skiltvedtak.

I et internt notat sendt ut i dag blir alle regionene i Statens vegvesen oppfordret til å gjennomgå rutinene for fastsetting av fartsgrenser.

Fartsbøter tilbakebetales

"Etter alt å dømme må de ilagte foreleggene tilbakebetales, og beslaglagte førerkort leveres tilbake. Det kan nå bli reist erstatningssøksmål mot staten for disse forholdene", står det i notatet som er undertegnet trafikkdirektør Ole Christian Torpp.

Les hele notatet her.

Sjekker andre skilt

- Vi har sendt ut et et skriv til alle regionene for å ta en siste sjekk på om at det faktisk er fattet et gyldig vedtak for alle fartsgrenser der Statens vegvesen er skiltmyndighet, sier leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Vegdirektoratet Finn Harald Amundsen til TV 2 Nyhetene.

- Er det grunn til på tro at andre skilt kan være ugyldige?

- Nei, det er ikke grunn til å tro det. Jeg har vært ansatt i Statens vegvesen i 18 år og det er første gang jeg har blitt gjort kjent med denne problemstillingen, sier Amundsen.

- Frykter dere at det kan bli reist erstatningssøksmål fra førere som har mistet førerkortet på feil grunnlag?

- Vi har har bare gjort regionene oppmerksomme på hva konsekvensene av mangel på gyldig vedtak kan bli, sier Amundsen.

21 forelegg må omgjøres

Rogaland politidistrikt har funnet 21 forenklede forelegg som nå må omgjøres. Tre bilførere som mistet førerkortet, får nå dette tilbake.

- De som mener de har krav på estatning kan fremme det i medhold av straffeprosesslovens kapittel 31, sier politiinspektør Hans Vik i Rogaland politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

- Har dere mottatt krav fra noen i denne saken?

- Ikke som jeg kjenner til, sier Vik.