mccain_2_crop (Foto: Gerald Herbert, © GH RCL**DC**)
mccain_2_crop (Foto: Gerald Herbert, © GH RCL**DC**)

– Solgte sjelen sin på eBay

Kritikerne advarer mot presidentkandidatenes finanskritikk og såkalte redningsplaner for amerikanske skattebetalere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden Lehman slo seg konkurs sist uke, har John McCain og Barack Obama grepet begjærlig etter finanskrisen. Irak er glemt, i stedet jobber de for å selge seg selv inn som finansielle innovatører som kan friskmelde amerikansk økonomi. Som ved et trylleslag er de blitt kapitalismens sterkeste kritikere.

– Kan eskalere finanskrisen

Ingen av dem er villig til å kjøpe forslaget om redningspakke på 700 milliarder dollar, som delvis må finansieres gjennom skattlegging. De kaller bankene for «inkompetente» og beskylder hverandre for å mangle økonomisk innsikt. McCain sa for en uke siden at USAs økonomi i bunnen var sunn. Nå har han ombestemt seg og sier at USAs finansielle system er inne i en av sine verste kriser.

Obama vil på sin side bruker penger man ikke har. Og love skattelette til middelklassen i en tid da man trenger skattebetalerne til å finansiere redningspakken.

Problemet er at om McCain/Obama ikke slutter å drive valgkamp på saken, kan de i verste fall forverre krisen, skriver Aftonbladets valgekspert Wolfgang Hansson i en kommentar onsdag.

– Skal ikke finanskrisen ramme flere ofre i verden, må kongressen ta redningspakken kjapt. Politikerne har maks en uke på seg. Etter det er det risiko for at markedet mister troen på noen redning og reagerer deretter. Det samme budskapet kom USAs riksbanksjef og finansminister til kongressen tirsdag, påpeker han. Og spør om verdensøkonomien faktisk skal betale prisen for en valgseier.

LES OGSÅ:
Tvilsom reklamekrig
McCain og Obamas viktigste prat

Utnytter frykten

– McCain har solgt sjelen

Journalist, statsviter og forfatter Andrew Sullivan tar det et skritt lenger i en kommentar i Times .

Han redegjør for hvordan Bush har kjørt amerikansk økonomi i grøfta ved å kutte skatter, bruke penger, låne penger og lyve om det hele. Uten noen form for regulering eller innsikt i bankvesen og låneindustri. Dette er en politikk som McCain gradvis har gitt sin støtte, og lagt bak seg grunnkonservative prinsipper. Mens han eksempelvis har stemt imot skattekutt tidligere idet han mente USA ikke hadde råd til det, står han nå og hevder at man ikke skal røre Bushs skatteletter en tøddel – selv mens USAs gjeld raser i været.

– Absurd nok argumenterer han med at budsjettet kan komme i balanse ved å fjerne brøkdeler av valgflesket, skriver Sullivan og påpeker hvordan McCain har snudd fra å hevde at USAs økonomi er bunnsolid, til å angripe grådigheten på Wall Street og å kreve fullt innsyn. Ambivalensen svekker McCains tillit og viser ham som en «impulsiv kyniker», skriver han.

– McCain solgte sjelen sin for lenge siden. I de siste ukene har han lagt den ut på auksjon på eBay. Han fortjener å tape.

obama_crop (Foto: EMMANUEL DUNAND, © ed/kb)
obama_crop (Foto: EMMANUEL DUNAND, © ed/kb)

– Obama med populistisk babbel

I lys av McCain, kommer Barack Obama noe bedre ut, påpekes det. Men han er bare «litt mindre skuffende».

– I stedet for å si til amerikanerne at deres likegyldighet får konsekvenser, kommer han også med populistisk babbel. Han vil også bruke penger regjeringen ikke har for å beskytte korttidslånerne fra konsekvensene av dumskapen deres. Og anklager firmaer [...] for uansvarlige utlån. Skattemessig er han likevel mer ansvarlig enn McCain – og hans økonomiske forslag vil ikke øke USAs gjeld.

Til sammenligning lover Michelle Obama i et nyhetsbrev fra kampanjen tirsdag, at ektemannen fredag vil dele sine synspunkter på hvordan USA igjen kan bli verdensledende innen økonomi:

– Barack vil dele sine planer for hvordan vi kan få forandring – å gjenopprette vår plass i verden, sørge for sikkerhet hjemme og ute, og gjenetablere USA som verdens økonomiske ledere.

... og slik går krangelen:

Tirsdag holdt for øvrig McCain en pressekonferanse der han lanserte fem punkter for å redde amerikansk økonomi. Konferansen kom som en reaksjon på Obamas uttalelser i et intervju timer tidligere der han kritiserer Bush for å utvise manglende fleksibilitet i forhold til anvendelse av den forslåtte redningsplanen.

En ny McCain-reklame beskriver for øvrig Obama som «en risiko familien din ikke har råd til». Obamas kampanje har svart ved å kalle denne «latterlig», skriver CNN .

Det kan virke som om folket tror mer på Obama. CNNs siste gjennomsnittsmåling av alle målingene viser at Obama leder med tre prosentpoeng. Tidligere denne måneden lå McCain foran Obama for første gang. Han beholdt ledelsen i seks dager.

LES OGSÅ:
– Jeg var McCains elskerinne
Palin sviktet voldtatte kvinner
No sex please