Bidos

og reinsdyrfilèt

Det er samefolkets dag og vi feirer med bidos "med vri", oppskrift ved Svein Henriksen, og Wenche byr på reinsdyrfilet med timianstekte rotgrønnsaker og kremet saus med smak av blåmuggost.
Bidos er en samisk tradisjonsrett som også brukes som festmat.
Reinsdyrkjøtt og margbein trekkes mørt sammen med løk og grønnsaker.
En rett med masse kraft. Server i dyp tallerken.
Svein Henriksen byr på sin ”by” versjon av bidos med smak av hvitløk og chili , servert med brød og kryddersmør.

Bidos:

Surr kjøtt i litt store terninger i smør sammen med løk og hvitløk.
Tilsett kraft/vann til det står i underkant av kjøttet.
Kok opp og skum av.
Tilsett salt, pepper og ev et par kvister frisk timian.
Senk temperaturen og la kjøttet trekke 45 – 1 t, til det er mørt.
Rens og del poteter, gulrøtter og sellerirot i terninger og tilsett i gryten ev sammen med finhakket chili.
Kok opp og la trekke til potetene og grønnsakene er møre, 20-30 min.
Smak til med salt og pepper.
Server rykende varm.

Brød eller flatbrød og kryddersmør smaker godt ved siden av .

Kryddersmør:

Rør sammen mykt smør, finhakket hvitløk og krydder, for eksempel timian og litt gressløk eller persille , pluss saft og finrevet skall av ½ sitron.

Se mer:

592596

Reinsdyrfilèt:

Begynn med grønnsakene.
Rens og del poteter og grønnsaker i terninger.
Legg i et ildfast fat , dryss med salt og pepper, 1-2 kvister frisk timian , tilsett 2-3 ss olje og vend om.

Stek i varm stekeovn ved 200 o C i 30 -40 min til grønnsakene er møre.

Renskjær reinsdyrfileten, dryss med salt og pepper, stek i smør i en varm panne, tilsatt 1 fedd hvitløk, 1 kvist timian og 1 liten kvist rosmarin.
Øs stekefett over fileten under stekingen.
Stek i 3-4 min på hver side.

La fileten hvile mens sausen lages.

Kok opp innkokt kraft og rømme eller fløte.
Smuldre inn osten under omrøring, begynn med liten mengde ost og smak deg fram til hvor mye ost du vil ha.
Smak til med rognebær eller solbærgele , salt og pepper.

Se videre:

592597