undertøy680
undertøy680

Uetisk undertøy?

En av verdens mest kjente produsenter av undertøy anklages nå for dårlige arbeidsforhold ved fabrikkene i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Triumph er en av de best kjente undertøysprodusentene i Norge. Men nå anklages selskapet for dårlige arbeidsforhold ved fabrikken i Thailand.

Fikk sparken etter TV-debatt

I dag kom en av arbeiderne fra Triumphs fabrikker utenfor Bangkok helt til Norge for å fortelle om fagforeningslederen deres som fikk sparken for å fronte ytringsfrihet.

- Vi følte oss fortapte da fagforeningslederen vår fikk sparken, sier en gråtkvalt fabrikkarbeider, Wanphen Wongsombat, til TV2 Nyhetene.

Rundt 3000 arbeidere ved fabrikken gikk ut i streik etter at fagforeningslederen fikk sparken. Det eneste lederen skal ha gjort, var å stille i en TV-debatt som privat person i en t-skjorte med teksten: "De som ikke reiser seg er ikke kriminelle. Å tenke annerledes er ikke kriminelt." Teksten referer til retten til ikke å reise seg når Thailands nasjonalsang spilles.

Får støtte

- Det er vanskelig å finne en god leder nå til dags. Dette var den siste gode personen i ledelsen, sier Wongsombat.

Nå engasjerer fagforbundene her i Norge seg. De krever at Triumph rydder opp og mener dette er særlig viktig siden Triumph er markedsledende i Norge. Triumphs produkter selges blant annet på Lindex og på Cubus.

Jeg synes de både bør beklage og gjeninnsette fagforeningslederen umiddelbart, sier Leder i YS, Tore Eugen Kvalheim, til TV2 Nyhetene. Også nestlederen i Handel og kontor støtter arbeiderne.

- Har skadet selskapet

Men i Triumph International mener de at fagforeningslederen hadde svertet selskapet ved å stille på TV i t-skjorte med et slikt politisk budskap. I følge Triumph, var reaksjonene mot budskapet og Triumph svært sterke etter TV-debatten.

Det er ikke snakk om ytringsfrihet, men skade direkte på selskapet, sier Kenneth Marshall til TV2 Nyhetene. Marshall er sjef for Triumph International i Thailand.

Dette er langt fra godt nok, ifølge organisasjonen Rene Klær som har hjulpet fabrikkarbeideren til Norge.