.  (Foto: LEHTIKUVA/REUTERS)
. (Foto: LEHTIKUVA/REUTERS)

100 drept i skolemassakrer

Med tirsdagens tragedie er tallet på drepte i såkalte skolemassakrer de siste 10 årene nå passert 100.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble den våpeninteresserte 22-åringen innkalt til politiavhør etter tips om flere videosnutter han skal ha lastet opp på YouTube. På ett av de mest brutale klippene kommer drapsmannen med trusselen: "Du er den neste som skal dø," men det er foreløpig ukjent hvem trusselen var adressert til.

Fikk beholde våpenet

Til tross for videoklippene, og flere voldsforherligende tekster på 22-åringens hjemmeside, fant det finske politiet i går ikke grunn til å beslaglegge våpenet hans, noe innenriksministeren hadde vansker med å forklare i dag.

- Vi vet ikke hvorfor man ikke tok våpenet og bæretillatelsen fra ham. Men vil skal komme til bunns i det, sier innenriksminister i Finland, Anne Holmlund, på en pressekonferanse.

Pekka-Eric Auvinen og Matti Juhani Saari avbildet før de begikk drapene.  (Foto: HO/REUTERS)
Pekka-Eric Auvinen og Matti Juhani Saari avbildet før de begikk drapene. (Foto: HO/REUTERS)
Finland er nummer tre i verden når det gjelder antall skytevåpen blant innbyggerne, og det er mindre enn ett år siden den forrige skoleskytingen, krevde åtte menneskeliv.

Les også: Flommer over av våpen

Truer på YouTube

Også i 2007 brukte gjerningsnmannen internett og YouTube for å advare om massakren som skulle skje.

Les også: Kopierte fjorårets skolemassakre

Mannen som i april i fjor drepte 32 medstudenter og lærere på Virginia Tech Universitetet i USA hadde også filmet seg selv. Han sendte video med sitt hatbudskap til fjernsynskanalen NBC like før massakren.

Etter dagens tragedie i Finland er det totale antall drepte i såkalte skolemassakrer de siste 10 årene passert 100 på verdensbasis.

Se nyhetsinnslag over!