mccain_CROP (Foto: AP/SCANPIX)
mccain_CROP (Foto: AP/SCANPIX)

Tvilsom reklamekrig

Suksessen til McCains siste svertereklame avhenger hvor redd du er for mørkemenn og sånt, mener kritikerne. Se selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barack Obama og John McCain hevdet begge i forkant at de ville føre en saklig kampanje fri for drittkasting. Begge har nå måttet svelge den kamelen, etter at de villig vekk kaster seg i skyttergravene og klasebomber hverandre med nye tv-reklamer. Og heldigvis har de nå fått en finanskrise og bryne seg på, som de kan skremme med dommedag i lommeboken for amerikanere flest om man velger feil ved valgurnene den fjerde november i år.

- Mørke skygger og silhouetter

I et av McCains siste tilskudd, som gikk ut søndag, kombineres intens kryssklipping med Obamas såkalt tvilsomme bekjentskaper.

- Hvor godt denne reklamen lykkes i å skremme velgere med Obama, avhenger hvor skrekkslagen man blir av masse mørke skygger, svarte silhouetter og kjennskap til disse mennene, kommenterer New York Times.

Budskapet er å stemple Obamas politikk som "helt Chicago". Noe som ikke nødvendigvis er skremmende, påpeker avisen og viser til at man like gjerne oppfatter begrepet som overdrevet og myteomspunnet.

I videoen heter det:

"Barack Obama. Født av Chicagos korrupte, politiske maskineri". Dokumentasjonen er Obama som sier han er tøff som i Chicago, og så koblingen til de tvilsomme vennene: beskrevet som lobbyister og kriminelle. Om man tror på det, avhenger av hvilken part man hører på - det republikanerne har hevdet om personene og deres lyssky sider, eller Obamas forklaring, påpeker avisen.

McCain om Obama her:

LES OGSÅ:
Utnytter frykten
Krangler om finanskrisen
No sex please

Kopiere finanskrise til helsekrise

Også Barack Obama strekker seg langt i hva saklighet og sannhetsgehalt angår i en av sine siste reklamer. Her lenker han McCains artikkel om frie markedskrefters vellykkethet for amerikansk økonomi, til mulige scenario om han velger samme strategi i håndtering av helsevesenet.

New York Times kommenterer at det er en vellykket kobling mellom McCains holdning til mindre statlig regulering i en tid da regjeringen må punge ut med 700 milliarder dollar for å unngå økonomisk kollaps.

- Men å komme med kritiske påstander om årsaken til krisen og så koble disse til McCains strategi for helsevesenet, så stiller Obama seg åpen for samme kritikk som McCain har fått om sannhetsgehalten i angrepene.

Spissformuleringen som innleder reklamen er for øvrig kostelig nok for dem som ser en Bush i McCain:

"Vi har sett hva Bush-McCain-politikken har gjort med økonomien vår. Nå vil McCain gjøre det samme med helsevesenet. McCain puibliserte nylig en artikkel der han lovpriste nedregulering av Wall Street. Sa han ville ville redusere reguleringen av helsevesenet også"

Hele Obama om McCain ser du her:

Presidentdebatt på tv2.no

Natt til lørdag treffes Obama / McCain til den første av tre viktige presidentdebatter. Stedet er Oxford, Mississippi og tema vil bli utenrikspolitikk.

DU KAN FØLGE DEN HER PÅ TV2.NO NATT TIL LØRDAG

LES OGSÅ: McCain og Obamas viktigste prat

SE OGSÅ TV 2s OVERSIKT OVER VIPPESTATENE OG VALGMENN HER