aaaa
aaaa

Gir 700 millioner til polsk politi

Mens norsk politi klager over knappe ressurser sponser Norge polsk politi med over 700 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En delegasjon fra norsk politi besøkte mandag politiet i Warszawa. Her skulle de få se hva slags utstyr og hvilke ferdigheter kollegaene i Polen har.

For å bekjempe organisert kriminalitet skal Norge finansiere utstyr til politi og tollvesen.

Toppmoderne utstyr

Dette dreier seg om toppmoderne utstyr, ifølge politidirektoratets seniorrådgiver Margrethe Bjonge.

Det skal blant annet kjøpes inn mobile kommandostasjoner, store og små kjøretøy, en båt og personlig verneutstyr.

EØS-avtalen

EØS-avtalen er årsaken til dette. Norske bedrifter skal kunne selge sine varer på akkurat like vilkår som andre bedrifter i EU-land.

Norge sponser justissektoren i Polen med 700 millioner kroner over en femårsperiode.

- Vi takker norsk politi og norske myndigheter for deres bidrag. Det vil helt sikkert hjelpe til med å øke effektiviteten i det polske politiet, sier rikspolitisjef Andrzei Matejuk til TV 2 Nyhetene.

Norsk politi klager over lite ressurser, derfor kan det virke merkelig at Norge finansierer kjøp av utstyr til polsk politi.

- Ikke politiets avgjørelse

- Det kan jeg forstå, men dette er en avgjørelse som er tatt på et helt annet nivå enn der hvor politiet kommer inn. Dette er en politisk avgjørelse som vi bare forholder oss til, sier politidirektoratets Margrethe Bjonge.

Ressursmangel hjemme

Forrige helg meldte TV 2 Nyhetene at det kun var to politipatruljer på vakt ved sentrum politistasjon Oslo. Blant tjenestemennene er det stor frustrasjon. Både på grunn av dårlig lønn, men også på grunn av manglende ressurser.

Les mer: Politikrise i Oslo

Bemanningskrisen i politiet kan være et resultat av ulovlige aksjoner. Nå truer fornyingsminister Heidi Grande Røys med å bringe saken inn for Arbeidsretten.

Les også: Truer politiet med arbeidsrettssak

Justisminster Knut Storberget innrømmet tidligere i en stortingsredgjørelse at situasjonen i Oslo er alvorlig. Han hevdet samtidig at opplysningene i media var overdrevet og at situasjonen ikke er så alarmerende som man fikk inntrykk av.

Les også: Krever mer politi for pengene

Hva synes du om at det skal brukes over 700 millioner på polsk politi, mens politiet her hjemme klager på ressursmangel ? Si din mening nederst i artikkelen.