medisin_680
medisin_680

Din helse: Diabetes

Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller barnediabetes (Type 1), likevel er vi alt for dårlige på behandling av sykdommen, mener diabetesekspert.

Prof. Knut Dahl-Jørgensen
Prof. Knut Dahl-Jørgensen
- Kun en tredjedel av barna som har diabetes type 1 oppnår behandlingsmålene. Det vil si at et flertall av barna som er rammet står i fare for å utvikle alvorlige senskader, sier Knut Dahl-Jørgensen. Han er seksjonsoverlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus og en av landets fremste eksperter på barnediabetes.

- Manglende vilje

Siden regjeringen og daværende helseminister Sylvia Brustad i 2006 la frem sin storsatsing på sykdommen i "Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006-2010", har han sett lite til gjennomføringen av planen. - Planen er god den, men det mangler vilje og ressurser til å gjennomføre den, sier Dahl-Jørgensen oppgitt.

Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av diabetes type 1. Bare de 30 siste årene har vi sett en fordobling i antall tilfeller.

Tine Teigene Dalen i teten
Tine Teigene Dalen i teten
Tine Teigene Dalen (17) fikk diabetes som 12-åring. Hun er en av dem som mestrer sykdommen godt. På tross av den driver hun med idrett på toppnivå, ogtidligere i år deltok hun i junior-VM i hekkeløp. - Jeg fikk sjokk da jeg fikk diabetesdiagnosen, og lurte selvsagt på hva det ville bety for idrettskarrieren.

Knut Dahl-Jørgensen svarte på seernes spørsmål i nettmøte. Les svarene under.