Kinesisk barn syk av melk (Foto: AP)
Kinesisk barn syk av melk (Foto: AP)

50.000 syke babyer

Kinesiske helsemyndigheter bekrefter at nær 53.000 spedbarn er blitt syke etter å ha drukket forgiftet morsmelkerstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt har fire barn mistet livet. Barna skal ha fått i seg melkepulver som inneholder melamin, et skadelig kjemisk stoff.

13.000 barn på sykehus

Det kinesiske helsedepartementet bekrefter til nyhetsbyrået Xinhua at 13.000 barn er innlagt på sykehus mens 40.000 har fått behandling og skal være friske igjen. Før helgen ble det kjent at 158 barn var innlagt med akutt nyreforgiftning etter å ha fått i seg den skadelige melken.

Hu Jinhao og morsmelk
Hu Jinhao og morsmelk

Politisk belastning

Saken er i ferd med å bli en stor belastning for kinesiske myndigheter. Melkekunder og småbarnsforeldre er engstelige og mange melkeprodusenter ikke lenger får levert melk til meieriene og må gi den bort eller tømme den ut melder avisen China Daily.

President og partileder Hu Jintao rettet i en tale fredag skarp kritikk mot de ansvarlige for skandalen.

- Noen tjenestemenn ignorerer folkeopinionen og bryr seg ikke om befolkningens vanskeligheter, selv i store saker som gjelder folks liv, sa Hu.

Morsmelkerstatning Kina (Foto: EPA)
Morsmelkerstatning Kina (Foto: EPA)

Blir fjernet i utlandet

Meieriprodukter fra 22 kinesiske selskaper er tilbakekalt. Både i Kina og andre land har en stor mengde kinesiske melkeprodukter blitt fjernet fra butikkhyllene som følge av skandalen.

Undersøkelser i Kina viser at opp til ti prosent av melkeproduktene fra tre av landets største meierier inneholder det kjemiske stoffet. Blant de tre er Yili, et selskap som var offisiell OL-sponsor.