El feil kontroll elektriker (Foto: TV 2)
El feil kontroll elektriker (Foto: TV 2)

Finner feil på feil

Hvert sjette nye elanlegg i Norge installeres med feil. Mange av dem livsfarlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av dem som sliter med feil er familien Birkeland på Hundvåg utenfor Stavanger. Da kontrolløren kom på besøk fant han flere feil.

- Her må en elektriker gå over alt på nytt. Her mangler det jording og det er det vi finner mest av. Men det er ikke vanlig at det gjelder hele kjøkkenet, sier tilsynsingeniør Dag Todnem til TV 2.

Les også: Slik blir hjemmet ditt tryggere

Dyr regning

Todnem jobber for Lyse Elnett og sjekker om det elektriske anlegget i huset ditt er i orden. Huseier Bjørn Ketil Birkeland var spent på resultatet.

- Han som bygde huset var elektriker så jeg var spent på kontrollen. Jeg har ønsket denne kontrollen for å være sikker på at det var skikkelig.

El-feil elektriker (Foto: TV 2)
El-feil elektriker (Foto: TV 2)

Nå venter en dyr, men nødvendig elektrikerjobb. Listen over avvik er lang.

- Det er vanlig at vi finner feil i de fleste boliger. Kjellere og loft er mest utsatt, sier tilsynsingeniøren.

Har elektrikere for dårlig kompetanse? Si din mening nederst i saken

- Slurv og dårlig arbeid

Men det er ikke bare gamle elanlegg som svikter. Det er nemlig feil på 60 prosent av alle nye elektriske anlegg - enten det er bolig eller næringsbygg. Og mange av feilene er livstruende.

- På norske elektriske anlegg er det gjennomsnittlig feil på 60 prosent. Disse feilene har ganske forskjellig alvorlighetsgrad, sier Torbjørn Hoffstad som er avdelingsleder, elektriske anlegg, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Da er min påstand at det er slurv og dårlig arbeid fra elektrikers side, hevder fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige. - En rørlegger kan slurve, men vi drukner ikke av den grunn. Vi må huske at el-anlegget er den mest menneskefarlige bygningsdelen i et hus. Det dør faktisk mellom 12 og 15 mennesker i året på grunn av feil i elanlegg eller feil bruk av elektrisk utstyr.

(saken fortsetter under)

El-feil-brann (Foto: TV 2)
El-feil-brann (Foto: TV 2)

Skyld i annenhver brann

Ifølge Norsk brannvernforening starter halvparten av alle boligbranner på grunn av feil på, eller feil bruk av elektriske anlegg.

Forsikringsbransjen er bekymret, og mener elektrikerne har for dårlig kompetanse. Fordi faget utvikler seg i rekordfart, er det vanskelig å henge med.

- Det burde være et system som viser at de har kompetanse også utover den dagen de ble godkjent som elektrikere, sier Rød.

- Vi kommer aldri i mål så lenge elektrikerne til stadighet leverer nye anlegg med feil.

Store endinger

El- og IT-forbundet ønsker en etterutdanning velkommen, fordi faget endrer seg til stadighet. Men forhandlingsleder Jan Olav Andersen deler ikke synet om at elektrikerne har for dårlig kompetanse.

El-feil elektriker (Foto: TV 2)
El-feil elektriker (Foto: TV 2)

- Det er farlige varer vi leverer. Og det er klart at én feil, er en for mye. Men generelt har vi en god offentlig utdanning av elektrikere i Norge. Vi skal huske på at altfor mange tar ledningen i egne hender - og det er direkte livsfarlig, sier forbundslederen.

- Tidspress

- Det er sjelden jeg ikke finner feil, sier Tore Lothe, elektrotermografør i IR Norge.

Han tror også tidspress, kan forklare slurvet:

- Ting skal gjerne være ferdig før det er påbegynt. Utbyggingshastigheten kan være ganske stor.