Brannmenn forsøker å slukke brannen i det utbombede Marriott Hotel i Islamabad.
Brannmenn forsøker å slukke brannen i det utbombede Marriott Hotel i Islamabad.

- Pakistans 11. september

Pakistans president lover terrorist-jakt etter bomben mot Marriott Hotel i Islamabad. Seks personer er arrestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Terrorisme er en kreftsykdom i Pakistan, og med med Guds hjelp er vi bestemt på å bekjempe denne kreften i landet, sier president Asif Ali Zardari i en fjernsynstale. Det melder BBC .

Bomben som gikk av utenfor hotellet lørdag, etterlot seg et seks meter dypt krater. Søndag fant redningsarbeidere seks nye lik i ruinene, melder nyhetsbyrået AP.

Den pakistanske statsministeren sier søndag formiddag at «rundt 53» mennesker er drept i angrepet. Ulike medier opererer ellers med noe ulike dødstall. Opplysninger lørdag tydet på at over 60 mennesker hadde mistet livet i angrepet.

Les mer: Minst 60 drept i terrorangrep

Seks personer skal søndag ha blitt arrestert etter angrepet. De arresterte er mellom 30 og 38 år og skal ha flyktet fra åstedet etter eksplosjonen. Det melder pakistanske ARY News ifølge VG Nett .

Diplomat drept

Tsjekkias ambassadør til Pakistan skal være blant de omkomne. Han er savnet siden angrepet lørdag kveld, melder tsjekkiske nyhetsbyråer ifølge CNN .

47 år gamle Ivo Zdarek flyttet fra Vietnam til Pakistan for en måned siden og bodde på hotellet, ifølge Tsjekkias nasjonale nyhetsbyrå. I tillegg er minst en amerikansk borger drept.

Pakistans nyvalgte president Asif Ali Zardari lover terror-kamp
  etter angrepet på Marriott. Zardari var gift med den drepte statsministeren
  Benazir Bhutto.
Pakistans nyvalgte president Asif Ali Zardari lover terror-kamp etter angrepet på Marriott. Zardari var gift med den drepte statsministeren Benazir Bhutto.

Tallet på skadde har passert 270. Det fryktes fortsatt at flere drepte vil bli funnet i ruinene.

Terror-kamp

Pakistans president varsler nå en nådeløs kamp mot terrorisme. Samtidig ber han alle demokratiske styrker om å hjelpe landet.

Pakistans sjefrådgiver i interne sikkerhetsspørsmål, Rehman Malik, sier til BBC at myndighetene fortsetter kampen til «den siste terroristen er borte».

USAs president George W. Bush fordømmer angrepet og lover å hjelpe Pakistan. Bush sier at angrepet er en påminnelse om om den vedvarende trusselen som Pakistan, USA, og alle som er imot voldelig terrorisme står overfor.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombingen, men ifølge BBC er pakistansk Taliban som opererer i den nordvestlige delen av landet hovedmistenkt.

Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte
  fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene
  er ventet å stige. (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)
Redningsarbeidere jobbet på spreng med å få ut skadde og drepte fra Marriott hotell i Islamabad etter terrorangrepet lørdag. Dødstallene er ventet å stige. (Foto: AAMIR QURESHI/AFP)

Ambassadestrøk

Marriott ligger i Islamabads beste strøk og var stedet hvor utlendinger og den pakistanske eliten holdt til. Regjeringsbygninger og ambassader ligger like i nærheten, og parlamentet ligger bare en drøy kilometer unna.

Rundt klokken 20 lokal tid lørdag slo terroristene til. En lastebil som sto rundt 18 meter unna hotellet eksploderte med slik styrke at vinduer ble knust hundrevis av meter unna.

Eksplosjonen laget et 10 meter dypt krater i hovedbygningen. Hotellets restaurant er på dette tidspunktet vanligvis full av muslimer som inntar dagens første måltid under den hellige fastemåneden Ramadan.

Eksplosjonen førte til at hotellets heiser ble satt ut av drift, noe som førte til at mange aldri fant veien ut av den brennende bygningen.

Voldsbølge

Angrepet føyer seg inn i rekken av voldshandlinger i Pakistan den siste tiden. Nyhetsbyrået AP har laget denne oppsummeringen av de verste angrepene i 2008:

  • 21. august: Selvmordsbombere sprenger seg i luften i en våpenfabrrikk i byen Wah. Minst 67 drept.
  • 19. august: Bombe eksploderer utenfor sykehus i Dera Ismail Khan nordvest i landet. 23 drept.
  • 11. mars: Selvmordsbombere angriper det sju etasjer høye politihovedkvarteret i Lahore. Minst 24 drept.
  • 2. mars: Selvmordsbomber angriper stammemedlemmer som diskuterer motstand mot al-Qaida og Taliban i Darra Adam Khel. Minst 40 drept.
  • 29. februar: Selvmordsbomber angriper begravelsesfølget til en drept politimann i byen Mingora. Mer enn 40 drept.

Døde mennesker ligger fortsatt i ruinene av hotellet. Her samler
  etterforskere bevis utenfor Marriott.
Døde mennesker ligger fortsatt i ruinene av hotellet. Her samler etterforskere bevis utenfor Marriott.