Sør Afrikas president Thabo Mbeki. (Foto: JON HRUSA/EPA)
Sør Afrikas president Thabo Mbeki. (Foto: JON HRUSA/EPA)

Mbeki går av

Sør-Afrikas president går av etter press fra eget parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder nyhetsbyrået AP. Beslutningen kommer etter at Sør-Afrikas regjeringsparti ANC tidligere lørdag ba presidenten om å gå av.

I en uttalelse fra Mbeki lørdag heter det:

- Jeg vil tre av etter at alle konstitusjonelle krav er blitt møtt.

Sør-Afrikas parlament er ventet å møtes en av de nærmeste dagene for å formalisere avgangen og vil trolig utpeke parlamentets speaker som fungerende statsoverhode.

Maktkamp

Bakgrunnen for avgangen er en knallhard maktkamp i Sør-Afrikas ledende parti. En underkomité i African National Congress (ANC), som hovedsakelig består i støttespillere av president Mbekis partirival Jakob Zuma, fremmet lørdag krav om Mbekis avgang.

Tidligere på dagen sa ANCs generalsekretær Gwede Mantashe at Mbeki var ikke overrasket over kravet.

- Mbeki tok imot beskjeden med fatning og godtok at han må delta i prosessen og formaliteten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge AP er det uvisst hvorvidt Mbeki vil svare på anklagene offentlig. Mbekis talsmann Mukoni Ratzhitangas mobiltelefon var slått av lørdag og han svarer ikke på meldinger hvor han blir bedt om å gi en kommentar.

Korrupsjonsanklager

Ifølge BBC mente gruppen i ANC at Mbeki burde gå av etter at en dommer har antydet at sørget for at rivalen ble korrupsjonsanklaget. Komiteen National Executive Comittee (NEC), kan imidlertid ikke tvinge Mbeki, som avviser anklagene, til å gå av.

Det er ventet av Zuma vil overta sjefsstolen etter Mbeki ved neste valg.

Dersom flere statsråder i nøkkelposisjoner velger å følge Mbeki i en eventuell avgang i solidaritet med presidenten, kan det føre til store konsekvenser for landets økonomiske og politiske situasjon. Ifølge nyhetsbyrået AP er alles øyne nå rettet mot finansminister Trevor Manuel, som deler Mbekis ære i for Sør-Afrikas økonomiske vekst og investorvennlige politikk det siste tiåret.

Zuma overvant ANC-lederen i en bitter maktkamp forut for valget i fjor, etter at Mbeki fikk ham sparket som visepresident i 2005.

Tidligere denne måneden avviste en høyesterettsdommer korrupsjonsanklagene mot Zumoa og sa at det var bevis for politisk innblanding i etterforskningen.

Vurderer nyvalg

Parlamentet vil innen kort tid møte for å formalisere Mbekis avgang, sa partiets talsmann. Han opplyser imidlertid at det ikke er tatt noen avgjørelse om valgene vil fremskyndes.

Det er foreløpig uklart hvorvidt Mbeki deltok på lørdagens møte. Flere sentrale ledere i regjeringen, deriblant visepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka, har varslet at de vil gå av dersom Mbeki avsettes.