- Vi må handle nå

President Bush og finansminister Paulson sier de vil svi av enorme summer for å bekjempe finanskrisen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag varslet USAs finansminister Henry Paulson planer om å gjøre motstand mot finanskrisen som herjer i USA, melder AP.

Les også: Redningsplan ga børsløft

- Vi snakker om flere hundre milliarder dollar, sier Paulson.

Vil gripe problemene ved roten
Finansministeren varslet at han vil jobbe sammen med medlemmer av Kongressen gjennom helgen for å utforme en plan som skal gripe finansproblemene ved roten.

- Dette må være stort nok til å gjøre en virkelig forskjell, og gå til hjertet av problemet, sa han til reportere utenfor finansdepartementets kontorer.

Paulson sier at tiltakene må være i så stor skala at den den beskytter skattebetalerne så godt det er mulig.

- Billigere enn alternativet
- Jeg er overbevist om at denne metoden vil være mye billigere for amerikanske familier enn alternativet - nemlig en serie av konkurser i finansinstitusjoner og et stillestående kredittmarked uten økonomisk ekspansjon, sier Paulson.

Den økonomiske tryggheten til alle amerikanere er avhengig av at vi klarer å gjenoppbygge et trygt fotfeste for bankene, sier Paulson.

President George W. Bush mener det er tid for å gjøre grep.

- Vi må handle nå for å beskytte var nasjons økonomiske helse fra stor fare, sier Bush ifølge CNN.

- Det er stor mulighet for å diskutere hvorfor krisen har oppstått, men nå er det tid for å løse den, sier Bush.

Stor innvirkning på børsen
Som en følge av at det ble kjent at amerikanske myndigheter jobber med en plan for å løse finanskrisen steg flere av verdens børser fredag.

USA-børsene opplevde torsdag sin beste børsdag på seks år. Asia-børsene fulgte etter med kraftig oppgang, og det samme gjorde europeiske børser da handelen startet fredag.

Den japanske Nikkei-indeksen steg med 3,8 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong steg med 6,5 prosent, melder BBC News.

Oslo Børs steg raskt da handelen åpnet fredag morgen. Hovedindeksen ble løftet 6,82 prosent til 355,34 poeng på to minutter. Børsen endte med en oppgang på 8,86 prosent. Dette er den tredje beste dagen i Oslo Børs sin historie.

Les også: Jubeldag på børsen

Det er også plusstall på de andre europeiske børsene fredag morgen. Londons FTSE 100-indeks åpnet over 6 prosent opp, melder BBC News.

Vil hjelpe bankene
USAs finansminister Henry Paulson sa i et møte med lederne for kongressen torsdag at det vil innføres nye tiltak for å hjelpe amerikanske banker med langsiktige løsninger.

- Det vi jobber med er en tilnærming for å håndtere de systematiske risikoene og presset på våre finansmarkeder, og vi snakker om en tilnærming som vil krever ny lovgivning for å håndtere amerikanske bankers likvide eiendeler, sier Paulson ifølge TV 2 Nyhetene.

USAs sentralbanksjef, Ben Bernanke, sa seg svært fornøyd etter møtet med politikerne:

- Vi ser fram til å jobbe med kongressen for å løse denne krisen og få økonomien til å bevege seg framover igjen, sa Bernanke etter møtet.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)