avlytting (Foto: Christer John Auger, © TV 2)
avlytting (Foto: Christer John Auger, © TV 2)

- Det må ryddes opp

En samlet opposisjon krever at justisministeren får kontroll over politiets avlytting. I går avslørte TV 2 at kontrollutvalget har mistet oversikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagsspiller Erik Mykland har fått stor oppmerksomhet etter at overskuddsmateriale fra telefonavlytting ble lekket til media. «Myggen» er en av mange nordmenn som får sin telefon avlyttet.

- Det virker som om politiet som faktisk har mandat til å drive en kommunikasjonskontroll ikke har oversikt over det se selv gjør, sier nestleder i justiskomiteen Jan Arild Ellingsen (Frp).

Les også:
Avlytting uten kontroll
Vurderer etterforskning av Myggen-lekkasj

Kontrollen ute av kontroll

Torsdag fortalte TV 2 om at ingen vet hvor mange tusen timer som avlyttes hvert år eller hvor mange vanlige borgere som samtidig rammes.

Justisdepartementet har satt ned et kontrollutvalg for å overvåke og begrense avlytting. Men kontrollen er ute av kontroll.

- Det siste året har vi slitt litt. Man kan alltid gjøre ting bedre, sier leder i kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll Arne Fortun til TV 2 Nyhetene.

- Må ryddes opp

En samlet opposisjon forventer nå at justisminister Knut Storberget rydder opp.

- Jeg forventer at han sørger for at kontrollorganet fungerer slik det var tenkt. Skulle det mangle resurrser må han sette inn de pengene så snart som mulig, sier venstres stortingsrepresentant Borghild Tenden.

- Her må det ryddes opp og det må ryddes opp umiddelbart, sier Ellingsen.

Justisministeren hadde ikke anledning til å kommentere saken ovenfor TV 2 i dag, men vil komme tilbake til saken neste uke.