Kraftig økning i barn under ti måneder i barnehage (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
Kraftig økning i barn under ti måneder i barnehage (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
Marit Greve er ikke bekymret for babyenes inntog i barnehagene (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
Marit Greve er ikke bekymret for babyenes inntog i barnehagene (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)

Nå kommer babyene!

Før var du heldig hvis du fikk barnehageplass før poden fylte 3 år. Nå er babyene i ferd med å innta barnehagene. Debatten raser!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Full barnehagedekning i stadig flere kommuner gir nye muligheter for foreldrene. Flere barnehager tar nå i mot barn under ett år - av og til langt under ett år.

Se reportasjen fra Lørdagsmagasinet øverst i saken

Tall som Lørdagsmagasinet har innhentet fra tre storkommuner viser at det i år er over dobbelt så mange barn under ti måneder i barnehage som i 2005. I Kristiansand, Trondheim og Stavanger var det i høst 278 barn som begynte i barnehage før de var ti måneder, noen ned mot seks måneders alder.

Tallet kunne vært høyere, for det står også babyer på venteliste. Full barnehagedekning gjør det mulig for stadig flere foreldre å sende sine minste i barnehage, lenge før de kan gå.

Er dette en god eller dårlig utvikling? Delta i diskusjonen nederst på siden

- Bekymringsfull utvikling

Psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen ved NTNU i Trondheim forsker på relasjoner mellom barn og foreldre. Hun mener utviklingen er bekymringsfull.

- Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder, sier Nielsen.

Dessuten kommer frykten for fremmede ved åtte måneders alder. Det er forsket lite i Norge på hva barnehage betyr for veldig små barn, men i USA har de fulgt 1300 barn fra fødsel til voksne.

Der viste resultatene større psykososiale problemer senere i livet for barn som hadde gått i barnehage før de fylte året.

Psykolog Berg-Nielsen forteller om forskningsresultatene fra USA:

Begynte før han fylte ett år

Oliver begynte i Bakli barnehage i Trondheim da han var 8 måneder. Mamma, Rita Olsøybakk Nævdal har fått mange kritiske kommentarer fra bekjente for at hun sender sønnen så tidlig i barnehagen.

Selv hadde hun tvert i mot dårlig samvittighet for at hun ventet to år før hun sendte eldstemann Even i barnehage.

Hun så at han utviklet seg og trivdes bedre da han kom i barnehage.

- Hvis Oliver ikke trives i barnehagen, må vi gjøre noe, men vi ser han har det bra, sier Rita til TV 2 Lørdagsmagasinet.

Se video av Oliver i barnehagen her:

- Foreldre må stille krav

Førsteamanuensis Marit Greve ved Høgskolen i Oslo er ikke bekymret for barn under ti måneder i barnehage, så lenge kvaliteten på barnehagen er god. Derimot er hun bekymret for nettopp kvaliteten med den utbyggingstakten som er nå.

Marit Greve er ikke bekymret for babyenes inntog i barnehagene (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
Marit Greve er ikke bekymret for babyenes inntog i barnehagene (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
- Det gjelder for kommunene å være flinkest i klassen på full barnehage-dekning, og da er jeg litt redd for at man har fokusert for lite på kvalitet, mener Greve.

- Barnehagegruppene blir større, det er ukvalifisert personale og mange bygninger er ikke gode nok. Foreldrene må stille krav, sier hun.

Hjemme med full lønn - barnet i barnehage

Olivers foreldre har valgt tidskonto og tar dermed permisjonen over flere år. Dette gjelder ikke alle. Noen foreldre mottar full lønn i fødselspermisjon for å være hjemme med barnet, samtidig som barnet går i barnehage.

Dermed får de både i pose og sekk økonomisk: De får støtte til å være hjemme mens barnet er i sterkt subsidiert barnehage.

Da Lørdagsmagasinet tok dette opp med Nav, fikk vi til svar at dette var uproblematisk i forhold til lovverket:

«Foreldrepenger ytes ut fra i hvilken grad mottakeren fortsatt er i arbeid. Hva vedkommende ellers gjør - og om vedkommende selv fører tilsyn med barnet eller ikke, er ikke avgjørende for retten til foreldrepenger. At barnet er i barnehage, innvirker således ikke på retten til foreldrepenger.»

Se reportasjen om babyer i barnehagen i Lørdagsmagasinet 20. september kl. 18.45