Pinnekjøtt

Med kålrotstappe

Beregn ca 350 g pinnekjøtt pr person.

Kjøper du hel pinnekjøttside, del ribben langsetter mellom hvert ribben.
De fleste butikker i dag selger ferdig oppdelt pinnekjøtt.

Legg kjøttet i vann i 12-14 timer.

Damp pinnekjøttet over bjørkepinner (uten bark) eller trerist ( kjøpes i dagligvarehandel), som legges i bunnen av en kasserolle. En fiskekjele med rist kan også brukes.

Legg pinnekjøttet på ”kryss og tvers” på risten i kasserollen, fyll på vann til det står kant i kant med risten.
Legg på lokk og la kjøttet dampe i 2 ½- 3 timer til det løsner fra benet.
Trekketiden er avhengig av om pinnekjøttet kommer fra lam eller sau ( lenger tid).
Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll vann om nødvendig.

Pinnekjøttet kan legges under grillen et kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt.

Server pinnekjøttet med kålrotstappe, mandel- eller Gulløyepoteter og fettet/sjyen fra pinnekjøttet.

Noen velger også å servere vossakorv ved siden av pinnekjøttet.
Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Kålrotstappe:

Skrell kålroten og grønnsakene og del i biter.
Kok godt møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet.
Mos de kokte grønnsakene, bruk gjerne en stavmikser.
Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.