statoil_klo_680 (Foto: Kjetil Løset)
statoil_klo_680 (Foto: Kjetil Løset)

- Bør koste 11 kroner

13 kroner literen er for mye. Riktig pris for én liter bensin er 11 kroner og 33 øre, mener oljeanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det synes jeg er latterlig, sier Ronny Jenssen. Han kan ikke fatte hvorfor bensinprisen fortsatt er rundt 13 kroner literen, selv når oljeprisen har falt fra 146 dollar fatet i sommer, til rundt 96 dollar fatet i dag.

- Det blir litt merkelig, mener Jenssen.

Skole

Etter massivt press fra publikum og media om hvorfor bensinprisene fortsatt er så høye, ringte StatoilHydro i skoleklokka. I dag skulle norske journalister lære hvordan bensinprisen henger sammen:

- Det er ikke nødvendigvis slik at bensinprisen henger sammen med oljeprisen. Den gjør det til en viss grad, men henger også sammen med den internasjonale etterspørselen etter bensin, sier administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge.

Oljeselskapene kjøper inn bensin i markedet. Rundt 7,50 kroner går i avgifter til staten. Den endelige fortjenesten deles mellom oljeselskapet og bensinstasjonen for å dekke andre kostnader.

Lavere

- Vi ser jo at hvis vi sammenligner med februar, da råvareprisene var omtrent på samme nivå som de er nå, og regner med avgifter og moms på toppen, så ser vi at fortjenesten har økt med 45 prosent, sier oljeanalytiker Lill Sandvik i First Securities.

StatoilHydro satte ned prisen på bensin med 30 øre i dag, til 12,93 kroner per liter. Ifølge Sandvik burde den vært 11,33 kroner.

- Vi ser jo at oljeprisen har falt rundt 50 dollar siden toppen i juli, og grovt regnet burde da oljeprisen ha vært satt ned med i overkant av 2 kroner, kanskje 2,50 kroner, sier Sandvik.