Karita Bekkemellem forteller om sine spiseforstyrrelser og går til angrep på Olympiatoppen.
Karita Bekkemellem forteller om sine spiseforstyrrelser og går til angrep på Olympiatoppen.

- Vær mer offensive

Karita Bekkemellem (43) har slitt med spiseforstyrrelser. Torsdag møtte hun Olympiatoppen til debatt i Tabloid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere likestillingsministeren stod torsdag frem i Dagbladet og fortalte om hvordan hun slet med spiseforstyrrelser i sine yngre dager.

- Det var så skamfullt. Jeg var ikke snill med meg selv og kroppen min. Jeg var jo syk, sa Karita Bekkemellem til Dagbladet torsdag.

Angriper Olympiatoppen

Den 43 år gamle Ap-politikeren mener det er stort tap for Olympiatoppen at de nå mister erfaringen og kompetansen til Jorunn Sundgot-Borgen. Hun sa forrige uke opp sin stilling for andre gang dette året fordi hun mener det ikke satses nok på dette området. Torsdag konfronterte Karita Bekkemellem Olympiatoppens fagansvarlig for spiseforstyrrelser, Lars Engebretsen, med det hun mener er en skammelig prioritering på området. Prioriteringer som hun i stor grad mener blir gjort av menn.

- Dette handler om et typisk kvinnespørsmål. Vi har mannlige ledere som altfor ofte får for mye makt - både i idretten og politiske partier. Dette blir sett på som et kvinneanliggende og en forfengelighetssykdom. Det er mange som glemmer at dette er den alvorligste dødsårsaken blant unge mennesker i dag. Det handler om at mange får ødelagt de beste årene i livet sitt, med å ha fokus på mat. Det er et tyranni av egen kropp, sa den tidligere likestillingsministeren.

-Vær mer offensive

Hun etterlyste også en mer offensiv holdning fra Olympiatoppen.

- Jeg kan ikke forså at vi ikke kan komme lenger og være mer offensive, i stedet for å ta den mer tilbakelente holdningen.

Lars Engebretsen var langt på vei enig i at mye kan gjøres, men støttet ikke Bekkemellem i at dette styres utifra kjønn og at beslutninger tas deretter. Han syntes Bekkemellem hadde feil fokus i forhold til hvem man skal hjelpe.

- Jorunn (Sundgot-Borgen, journ. anm.) vil at vi skal bruke ganske mye penger på å forske på hvorfor folk blir syke. Og at vi skal bruke penger på å forebygge. Mens Olympiatoppen mener at vi har ansvaret for de utøverne som er i elitesjiktet som kan vinne gull i OL eller lignende. Mens Jorunn mener at vi skal ta ansvar for alle idrettsutøvere med spiseforstyrrelser. Og det er jo klart at jeg ikke er uenig i det. Jeg er jo selv lege. Men poenget er at det er ikke derfor vi har Olympiatoppen, sa Engebretsen.