Salmalaks og reinsdyrfilet

Varme bær med hvit sjokolade til dessert

"Verdens enkleste 3-retters meny"

Signert Christer Berens. Med oppskrift fra hans siste bok "Fristelser" (Gourmetforlaget)

Forrett, sesammarinert tunfisk med varm saus:

Den varme sausen som helles over den rå fisken, gir den en lun og fin temperatur.
Når jeg servere denne retten, setter jeg alltid tallerkenen med de tynne fiskeskivene foran gjestene og heller sausen over mens de ser på.
Jeg kan love at lager du denne retten først en gang, så blir det flere, for både du og dine gjester vil elske den.

Slik gjør du:

1. Begynn med å riste sesamfrøene i en tørr stekepanne.
Når de begynner få farge, er de ferdige.
2. Bland sitronsaft, soyasaus, sesamolje, gressløk og ingefær i en kjele.
Varm det forsiktig opp, og hold det deretter varmt.
3. Dander fiskskivene på en stor tallerken, strø over sesamfrøene og koriander.
4. Helt til slutt heller du den varme sausen over og serverer.

Her vil jeg servere en frisk og smaksrik vin fra Tyskland, laget på rieslingdruen som har ørlite restsødme.
Gjerne fra distriktene Pfalz eller Nahe. Hvis jeg skal velge én produsent blant mange, vil jeg gjerne anbefale Dönnhoff.
Vinforslag: Dönnhoff Riesling trocken (Tyskland) Kr 109,90. Varenr. 6370701

Hovedrett: Reinsdyrfilet – med skogens krydder og jordskokkpuré:

Sett ovnen på 200 grader.
1. Gni inn kjøttet med salt, pepper og knuste einebær.
2. Smelt smøret i en jernpanne sammen med de hele einebærene.
3. Legg i kjøttet når smøret begynner bli brunt.
4. Brun kjøttet på middels varme på alle sider.
5. Sett inn kjøttet i ovnen i ca. 5 minutter med et steketermometer.
6. Det er ferdig ved 58 grader.
7. La kjøttet hvile i 10 minutter.

Sopp:

1. Legg kantarellene i den samme stekepannen som du stekte kjøttet i.
2. Varm først opp på svak varme. Når soppen begynner å gi fra seg væske,legges smør og løk i.
3. Stek noen minutter på middels varme til løk og sopp får farge.
4. Tilsett timian og litt salt og pepper.
5. Sett soppen til siden.

Saus:

1. Fres sjalottløk sammen med smøret i den samme pannen.
2. Tilsett rødvinen, og kok på høy varme i 2 minutter.
3. Tilsett eventuelt viltkraften.
4. Tilsett crème fraîche, og kok til sausen tykner.
5. Smak til med salt, pepper og litt einebær.
Tips: En spiseskje med rognebær eller solbærgelé setter ekstra spiss på sausen.

Jordskokkpuré:

1. Kutt jordskokker og poteter i biter.
2. Kok det mørt i melk og fløte.
3. Tilsett mer melk hvis det trengs.
4. Mos det til en puré.
5. Smak til med krydder.
Før servering varmes soppen og kjøttet opp i ovnen i ca- 3–5 minutter.
Skråskjær fileten slik at du kutter fibrene på tvers, da blir kjøttet mørere.

Vinforslag: Cune Reserva Rioja (Spania) Kr 163,90 Varenr. 5705801eller Ratti Barolo (Italia) Kr 289,90 Varenr. 3032201.

Dessert: Varme bær med hvit sjokolade:

Til denne retten har jeg hentet inspirasjon fra en legendarisk Stockholms-kro. Der skapte de en rett de døpte Gino.Originalen er med jordbær, banan og kiwi. Jeg har byttet ut banan og kiwi med bringebær og blåbær og piffet den opp litt med rom og krokan.

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader.
1. Legg bærene i en ildfast form.
2. Hell over rom og sukker.
3. Riv sjokoladen, og dryss over krokan.
4. Sett det hele i ovnen i ca. 10 minutter.

Ingredienser til 4 porsjoner:

En kurv med jordbær
200 g bringebær
200 g blåbær
Eventuelt litt rips, solbær eller rabarbra
6 cl rom, evt. calvados eller konjakk
100 g sukker
200 g sjokolade
3 ss krokan

Tips: Legg sjokoladen i fryseren før den skal rives.

Vinforslag; Cossart Gordon Verdelho, Portugal Kr 99,90 halvflaske. Varenr 1223402.

Se mer:

566385