KRISEMØTE: Russland president Dmitry Medvedjev samlet den finansielle eliten i Kreml torsdag.  (Foto: ALEXANDER NEMENOV/POOL/EPA / SCANPIX)
KRISEMØTE: Russland president Dmitry Medvedjev samlet den finansielle eliten i Kreml torsdag. (Foto: ALEXANDER NEMENOV/POOL/EPA / SCANPIX)

Frykter kollaps i Russland

De russiske børsene måtte stenge for tredje dag på rad etter finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De russiske børsene er fortsatt stengt og det er fortsatt usikkert når de kan åpne igjen.

- Dette er svært dramatisk, sier TV 2s Russland-ekspert, Øystein Bogen.

Handelen ble stanset tirsdag etter et voldsomt fall. Børsen i Moskva åpnet igjen kort tid etter på, men måtte stenge igjen onsdag formiddag. Siden har de russiske børsene vært stengt.

Indeksene i Russland er blant dem som har falt mest i verdi på verdensbasis. Det har fått myndighetene til å stanse handelen for å unngå total kollaps.

Spøkelset fra 1998

Spøkelse i bakgrunnen er at bankene skal kollapse totalt nok engang slik de gjorde i 1998. Den gangen førte det til at millioner av russiske småsparere mistet alle pengene sine over natten. Den russiske regjeringen vil nå for en hver pris unngå dette.

De russiske myndighetene har allerede sagt at de vil pumpe inn 44 milliarder dollar i markedet for å motvirke kredittørken.

Ifølge NA24 har den amerikanske finansministeren Henry Poulson vært i kontakt med finansdepartementet i Russland, for å diskuterer en felles løsning på kredittkrisen.

Langvarig krise

- Vi må også huske på at det har gått sterkt nedover med den russsiske børsen siden mai. Da begynte oljeprisene å falle og inflasjonetallene økte i en alarmerende fart, sier Bogen.

Aller verst gikk det utover børsen da Russland invaderteGeorgia den 8. august. Bare over natten forsvant flere hundre milliarder dollar i utenlandske inversteringer ut av landet.

Tidligere torsdag ble det kjent at verdens største sentralbanker sprøyter inn flere hundre milliarder kroner i pengemarkedet for å unngå kollaps i det internasjonale finansmarkedet.

The Federal Rerserve stiller 180 milliarder dollar til disposisjon.

Les mer: Krafttak mot finanskrisen