hollywood2
hollywood2

Filmer som ikke bare er underholdning

Hard action og hjernedød komedie er filmer vi kan se en søndagsmorgen. Men det finnes også filmer som er underholdende samtidig som de får deg til å tenke!

Her er en liste over ti filmer som du kan lære av og som lar deg fundere over livets store mysterier:

(listen er i tilfeldig rekkefølge)

1. «Crash» (2004)

crash2
crash2

Filmen tar utganspunkt i hypotesen om at alle mennesker er født gode, men vokser opp og lærer seg fordommer. «Du tror du vet hvem du er, men du har egentlig ingen anelse.» Filmen består av flere små historier som blir flettet inn i hverandre. Rasisme, fordommer og menneskets natur er hovedtemaene. En film du kan se flere ganger og som provoserer deg hver gang! Som alle de andre filmene på listen har denne vunnet bøttevis med priser, og man skjønner hvorfor uten å være filmviter.

2. «American History X» (1998)

amerikan2
amerikan2

En film du sikkert har sett på skolen. En tidligere ny-nazist forsøker å hindre sin lillebror i å gå i hans fotspor. Denne filmen gir deg et innblikk i hvor lett vi mennesker kan bli manipulert. Den viser også menneskets trang til å føle at de hører til et sted og vite hvor de har sin identitet. Unge mennesker kan bli grovt utnyttet i den perioden av livet de er i, og denne filmen burde skremme alle fra å joine nazistene og deres ideologi. Fysj og skam på snauskallene!

3. «Bowling For Columbine» (2002)

bowling2
bowling2

Hvis du kun skal se én Michael Moore-film, så er det denne vi anbefaler. Med en god dose humor tar han oss med på en reise i det våpengale USA i et forsøk på å sette søkelyset på sammenhengen mellom den liberale våpenloven i landet og antall mord. Skyteepisoder på skoler i USA er beklageligvis hendelser som skjer med jevne mellomrom. I rekken av spekulative Michael Moore-filmer har denne filmen mest forankring i virkeligheten. Nyt den, og rist på hodet i frustrasjon av amerikanere som forsvarer deres rett til å ha store gevær under hodeputa.

4. «The Fountain» (2006)

fountain2
fountain2

Det sies at hvis en film handler om kjærlighet eller død så kan den ikke floppe. Denne filmen inneholder begge deler krydret med spirualitet og menneskets søken etter det evige liv og meningen med vår eksistens. Tre historier fra fortiden, samtiden og fremtiden fungerer som tre røde tråder som snøres sammen mot slutten av filmen og gir deg en nirvanafølelse - hvis du har klart å følge med da. Denne filmen er nemlig ganske dyptgående og er attpåtil et visuelt fyrverkeri!

5. «Birth of a Nation» (1915)

birth2
birth2

Ja, du leste riktig, denne filmen er fra 1915! Det er en av de absolutt første langfilmene i verden og tar for seg den amerikanske borgerkrigen - nord mot sør. Så hvorfor se denne? Jo, alderen på filmen betyr at den i dag er langt fra politisk korrekt. Det vil si at filmen er laget av gamle fordomsfulle menn som vil ha afroamerikanere tilbake i bomullsåkeren og er livredde for at fargede skal få makt i samfunnet (Ku Klux Klan er filmens store helter). Man kan le av det nå, men den får deg samtidig til å tenke over hvor glad du er for at verden har gått videre siden 1915. Se gjerne kortversjonen, da originalversjonen er flere timer lang.

6. «Truman Show» (1998)

truman2
truman2

Medias, og spesielt TV-verdenens etikk er det tankevekkende hovedtemaet i denne komedien. Truman Burbank fødes inn i et TV-studio på størrelse med en liten by og lever der hele sitt liv i troen på at han lever i en normal verden. Han lever altså i en evig reality/såpeserie! Serien hans er den mest sette i hele verden, men det etiske problemet rundt serien blir satt på prøve da Truman begynner å skjønne at ting ikke er helt som det skal. Morsom og alvorlig på en gang. Kos deg!

7. «12 Monkeys» (1995)

12monkey2
12monkey2

Året er 2035 og 1% av menneskeheten overlevde et dødelig virus som herjet kloden vår. En straffedømt blir motvillig sendt tilbake til år 1996 for å samle informasjon om kilden til viruset, på folkemunne kalt «Army of the Twelve Monkeys». Ved en feiltakelse blir han sendt til 1990 og havner i en mentalinstutisjon. Skjebne, tidsreiseteorier og universets sammenheng blir her fremstilt i en glitrende film. Tagline: «The future is history», tygg litt på den!

8. «Babel» (2006)

babel2
babel2

Kommunikasjon er viktig i alle forhold. Forholdet til kjæresten, til foreldre, mellom venner og mellom kulturer. Hadde ikke verden vært en fin plass hvis vi alle snakket samme språk, eller heller at vi skjønte nøyaktig hva vi mente med det vi sier. Det er det denne filmen i bunn og grunn handler om - hvor lett mennesker misforstår hverandre fordi vi tilhører ulike kulturer og livssyn. Filmen belyser dette problemet på en glimrende måte som får deg til å le og gråte.

9. «Schindler's List» (1993)

scindler2
scindler2

En sann historie om den tyske fabrikkeieren Oskar Schindler som reddet over 1000 jøder under andre verdenskrig. Han sendte jødene til sin fabrikk og reddet de på denne måten fra konsentrasjonsleirene. Filmen har en nerve som strekker seg til det uutholdelige, Schindler må hele tiden balansere på en livsfarlig kant mens han redder menneskeskjebner. Vil Schindler bli gjennomskuet av sine nazistvenner? Klump i halsen, om ikke strigråting, for denne filmen sender deg rett tilbake til de jødiske getthoene i Polen. Så utrolig umenneskelige vi mennesker kan være mot hverandre? Under filmen skammer man seg for at man tilhører menneskerasen. Men heldigvis, personer som Oskar Schindler viser at det er mye godt i oss også.

10. «Dykkerklokken og sommerfuglen» (2007)

sommerfugl2
sommerfugl2

«Le Scaphandre et le papillon» som den heter på fransk, er en sann historie om den franske redaktøren av motebladet «Elle». Han rammes av et slag som gir han «Locked-in-syndrome». Denne tilstanden gjør mennesker helt lamme, men hjernen fungerer som før. En utrolig klaustrofobisk film hvor man føler på kroppen hvordan det er å leve uten å kunne kommunisere med annet enn blunk med det ene øyet. Ett blunk for «ja», to blunk for «nei». Filmen får deg til å skjønne at de minste, små ting som vi med letthet tar forgjeves, er tingene som gjør livene våre verdt å leve.