Vrakene etter selvmordsaksjonen mot den amerikanske ambassade i Jemen, 17. September.  (Foto:  /AFP)
Vrakene etter selvmordsaksjonen mot den amerikanske ambassade i Jemen, 17. September. (Foto: /AFP)

25 tatt for terrorangrep

Jemenittiske myndigheter har arrestert 25 personer mistenkt for angrepet på den amerikanske ambassaden onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 25 personene er mistenkt for å ha forbindelse til al Qaida, melder Reuters.

To selvmordsbombere kjørte biler med flere bomber utenfor den amerikanske ambassaden i Jemen onsdag. 16 personer ble drept, inkludert seks jemenittiske vakter, fire sivile og seks selvmordsbombere.

Ingen amerikanske statsborgere ble skadet.

– Godt planlagt

Bomben skal ha vært gjemt i et militært kjøretøy som kjørte helt fram til hovedporten før den detonerte.

– Vår informasjon tilsier at fordi de som angrep var kledd i militære klær og benyttet militært kjøretøy har de trolig kommet seg gjennom det første sjekkpunktet. Det var et godt organisert og nøye planlagt angrep, utenriksredaktør Tim Marshall i Sky News.

Røyk fra den amerikanske ambassaden i Jemen etter terrorangrepet 17. September.  (Foto: SABA/AP)
Røyk fra den amerikanske ambassaden i Jemen etter terrorangrepet 17. September. (Foto: SABA/AP)

En gruppe som kaller seg "Islamic Jihad in Yemen" tok på seg ansvaret for angrepet, og truet samtidig med flere angrep andre steder i Golfregionen dersom ikke regjeringen løslater medlemmer av gruppa som sitter fengslet.

Islamic Jihad in Yemen har bånd til al Qaida, som er tungt inne i Jemen, til tross for myndighetenes forsøk på å knuse organisasjonen.

Mange angrep

Men dette var ikke første gang ambassaden ble angrepet. I mars 2002 ble det kastet en lydgranat inn på området, dagen etter at visepresident Dick Cheney hadde vært på besøk i landet. Angriperen, som hevdet han protesterte mot det han kalte amerikansk ensidighet overfor Israel, ble dømt til syv års fengsel.

Ett år seinere, i mars 2003, fikk to personer livstruende skadet og flere titalls mennesker skadet da politiet braket sammen med demonstranter som prøvde å storme ambassaden under en gigantisk demonstrasjon mot USAs invasjon i Irak.

Og i 2006 åpnet en mann ild mot ambassaden, men ble seinere skutt og arrestert av jemenittiske vakter. Mannen, som var bevæpnet med et Kalashnikov gevær, sa han ønsket å drepe amerikanere.

Ambassaden har også vært utsatt for et terrorangrep 18. mars i år. Da ble flere studenter og sikkerhetsvakter skadet. I april beordret det amerikanske utenriksdepartementet evakuering av alt ikke-essensielt personell ved ambassaden.