Det er uro på verdens børser, og Gjelsofferalliansen opplever økt pågang.
Det er uro på verdens børser, og Gjelsofferalliansen opplever økt pågang.

- Dette ligner jappetida

Gjeldsofferalliansen opplever en enorm pågang, og frykter at finanskrisen vil ramme nordmennenes privatøkonomi.

Mandag gikk den amerikanske storbanken Lehman Brothers konkurs, og ryster med det hele verden. Her hjemme gikk børsen ned fire og en halv prosent, og i morgentimene tirsdag faller Asia-børsene kraftig.

Les også: Slik påvirker krisen deg

- Likhetstrekk med jappetida

Bankene må nå betale mer for pengene de låner ut til privatpersoner og bedrifter, noe som gjør at renta stiger. DnB NOR har valgt å sette opp sin utlånsrente med 0,3 prosent. Akkurat som under slutten på jappetida, mener gjeldsofferalliansen.

- Jeg synes det er veldig mye likhetstrekk. Det som forundrer meg formidabelt er at ingen i bankvesenet har lært noe på disse 16 årene som har gått, sier Bengt Scheldt, leder i Gjeldsofferalliansen til TV 2 Nyhetskanalen.

Frykter arbeidsledighet

Uroen i finansmarkedet slår ut på flere måter. Blant annet synker boligprisene, og boligbyggingen har stoppet helt opp. Gjeldsofferalliansen frykter nå at trangere økonomiske tider vil sende arbeidsledigheten til værs.

- Så lenge man er i arbeid så bør ikke to-tre-fire prosent renteøkning bety all verden. Da har mulighet til å stramme litt på forbruket og klare seg. Men blir man arbeidsledig og får en fire prosents renteøkning - da kan det bli veldig morsomt, sier Scheldt.