Narkosjekker kloakken

Forskere skal i høst ta prøver av avløpsvannet i Oslo og Tromsø for å finne ut hvor mye narkotika og alkohol som brukes i byene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senere håper prosjektleder Kevin Thomas ved Norges institutt for vannforskning å teste avløpsvannet i alle store norske byer.

Ved å fordampe kloakkvannet, slik at man sitter igjen med de faste stoffene, kan forskere sjekke hvor mye alkohol og narkotika som er i urinen.

Spørreundersøkelser
Sammen med prøvene skal det gjennomføres spørreundersøkelser om rusvaner. Resultatene i spørreundersøkelsene skal sammenlignes med de nye testene for å se om folk lever som de svarer, melder VG.

Det er satt av totalt fire millioner kroner over tre år til prosjektet, og finansieres av Norsk Forskningsråd. Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Institutt for vannforskning (NIVA), Folkehelseinstituttet og Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS).

Tidligere påvist kokain
Formålet med undersøkelsen er å avdekke rusmisbruket i Norge på en bedre måte. Prøvene vil også bli dobbeltsjekket i Italia og Irland. Forskerne leter etter cannabis, kokain, heroin, amfetamin og alkohol.

Kevin Thomas har tidligere påvist at kloakken i hovedstaden inneholder kokain. En undersøkelse av VEAS og Bekkelaget renseanlegg viste 10-15 brukerdoser kokain pr. 1000 innbygger pr. døgn.