takeahikeike_680 (Foto: SCANPIX, © EG MV**NY**)
takeahikeike_680 (Foto: SCANPIX, © EG MV**NY**)

- Flykt, eller dø

Orkanen Ike har satt kursen mot Houston i Texas, og myndighetene frykter store dødstall.

Hundrevis av mennesker har flyktet fra kystområder i Texas. Orkanen Ike er på kollisjonskurs med tett bebygde områder rundt Houston, og det fryktes at den kan medføre flom over store områder.

Se CBS sin reportasje fra Texas i videovinduet over artikkelen

Les også: Treffer Texas med stor styrke

Den sikre død

Men de fleste pakker kofferten og flykter, velger noen å ta sjansen på å bli igjen i hjemmene sine. National Hurricane Center advarer sterkt og sier at et møte med orkanen på nært hold vil medføre den sikre død. Spesielt trehusbebyggelse i byen Galvestone Bay ligger utsatt til, og det understrekes at man på ingen måte er i sikkerhet inne i husene.

- Folk som bor i en- eller toetasjers hus som ikke flykter, vil møte den sikre død, er meldingen fra myndighetene.

ike_680 (Foto: SCANPIX, © SE**NY** LS**NY**)
ike_680 (Foto: SCANPIX, © SE**NY** LS**NY**)

Mot Houston

Ike herjet over Cuba som en kategori 2-orkan, men det er ventet at den vil få energi fra det varme vannet i Mexicogolfen og treffe Texas som en kategori 3-orkan. Dette vil si at den treffer Texas med en vindstyrke på nesten 200 kilometer i timen.

Houston ligger meget utsatt til. Dette er den fjerde største byen i USA, og sentrum for oljeindustrien. I 2005 ble rundt to millioner mennesker evakuert da orkanen Rita herjet. Den gangen slapp byen så vidt unna.

Torsdag kunne man merke at vinden i området ble kraftigere, og Houston-ordfører Bill White oppfordret folk til å holde seg innendørs.

Myndighetene meldte at flyplassene Bush Intercontinental Airport og William P. Hobby Airport ville bli stengt fredag morgen lokal tid.

Les også: Ike avtar i styrke

Større enn Kathrina

Ike er geografisk større enn orkanen Kathrina som i 2005 påførte New Orleans store skader. Ifølge National Hurricane Center kan den treffe kysten av Texas med over seks meter høye bølger.

Ike ankommer bare ti dager etter at orkanen Gustav sendte to millioner mennesker på flukt fra kysten av Louisiana, og truet byen New Orleans. En by som fremdeles bygges opp etter Kathrinas herjinger i 2005.

- Det eneste jeg kan si er at folk ikke må ta lett på denne orkanen. Det er ingen orkan å gamble med, sa Michael Chertoff fra det amerikanske heimevernet.

Les også: Ike drepte fire

Take a hike, Ike

Beboerne i kystområdene ved Mexicogolfen er vant til kraftige stormer, og lar seg ikke temme av at nok en orkan er på vei. Folk spikrer plater over vinduene, og på disse skrives meldinger til orkanene. «Bring it on Gustav» kunne man se da orkanen Gustav var på vei. Det første som kommer til å møte orkanen Ike er følgende melding fra Texas-beboerne: «Take a hike, Ike».