Lønnssjokk i Lyn

Kriserammede Lyn lønner for mer enn de får inn. - Bak mål, sier professor i sportsøkonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyn har denne sesongen personalkostnader på 52,4 millioner, men bare 50,4 millioner i samlede, budsjetterte inntekter.

- Det kan ikke fortsette, sier visepresident Erik Loe i Fotballforbundet.

<b>NA24 - din næringslivsavis </b>

104 prosent i personalkostnader
Sjokktallene ble presentert for mulige investorer i et møte på Aker Brygge for to uker siden. Lønnskostnadene til klubben sluker mer enn alle inntektene, og utgjør hele 104 prosent av omsetningen

- Det er bak mål. Da er man helt avhengig av en Brynestad eller en Abramovitsj - man er prisgitt støtten fra investorer, advarer professor og ekspert på sportsøkonomi Harry Arne Solberg til NA24.

Og trekker frem skrekkeksempler som Leeds og Borussia Dortmund, som begge nesten gikk konkurs på grunn av kostnadsnivået.

Minus på 72 millioner
NA24 skrev onsdag at FC Lyn Oslo legger opp til et underskudd på 72 millioner i 2008, 2009 og 2010. Bare i år har klubben budsjettert med 33 millioner i tap.

- Lyn styrer mot stupet, advarte tidligere Lyn-leder og investor Ole-Ray Grødseth.

- Nå trengs det kraftige kostnadskutt og spillersalg. Det er realiteten, sa han.

Dobling av snittlønna
Snittklubben i eliteserien brukte i fjor 46,62 prosent på personalkostnader. For årets sesong er prosentandelen 48,68, ifølge Fotballforbundets statistikk. Men Lyn legger seg altså på mer enn det dobbelte.

- Det er ikke noen overraskelse. Personalkostnadene er høye, for vi drifter to lag og administrasjonen. Men vi må bli dyktigere på inntektssiden. Det er der utfordringene ligger, kommenterer Lyn-direktør Erik Langerud.

Snittklubben bruker i år 47 millioner på personalkostnader og har 96,6 millioner i omsetning.

- Jeg er ikke klar for å høre slike tall. Når personalkostnadene generelt går over 70 prosent, så bør det ringe noen klokker, kommenterer fotballpresident Sondre Kåfjord.

- Ikke bærekraftig
Fotballøkonomi-bibelen som revisjonsgiganten Deloitte utgir hvert år, angir at maks 50-60 prosent av inntektene bør gå med til lønninger.

- Dette tror jeg både Fotballforbundet og Lyn har sammenfallende syn på - det kan ikke fortsette slik. Tallene du nevner er jo ikke en bærekraftig økonomi, sier Erik Loe.

Både Kåfjord og Loe poengterer at dialogen mellom forbundet og Lyn er god, og at man er kjent med at Ullevaal-klubben jobber hardt for å komme i mål nye investorer.

Lyn-sjef Erik Langerud ønsket onsdag ikke å kommentere om Lyn står i fare for å gå konkurs.

- Selvfølgelig kan en norsk toppklubb gå konkurs. Men dette er verken første eller siste gangen norske lag legger frem store røde tall, så det blir bare spekulasjoner, sier professor Harry Arne Solberg.

Fakta

Lyn vil ikke inn i Lyn

SFK Lyn vil ikke spytte inn penger i eliteklubben sin.

Etter salget av Ullevaal-aksjene satt moderklubben Ski- og Fotballklubben Lyn med 36 millioner i egenkapital ved årsskiftet.

Men de vil ikke investere en kroner i FC Lyn Oslo, som sammen med Lyn Fotball og Lyn Ski er organisert under SFK Lyn.

- Som de fleste andre eliteklubber har man pengebehov. Vi håper inderlig FC Lyn Oslo får til dette, sier SFK Lyns styreleder Tom Chr. Arnulf til NA24.

Arnulf forteller at midlene de sitter på skal brukes for å tilrettelegge for aktivitet gjennom anleggssatsning.

- Pengene våre er låst der, og kan ikke benyttes til å investere i eller drifte FC Lyn Oslo.