Venezuela utviser diplomater

Krisen i Sør-Amerika forverres.

Konflikten mellom Colombia og de to nabolandene Venezuela og Ecuador ser ikke ut til å ta slutt. Mandag utviste venezuelanske myndigheter flere diplomater fra Colombia, sier Venezuelas utenriksminister, ifølge Reuters.

Venezuelas president Hugo Chavez sa mandag at det kan bryte ut krig mellom landene. Venezuela og Ecuador har allerede utplassert soldater og stridsvogner langs grensen til Colombia, og Ecuador har utvist Colombias ambassadør til landet.

- Dette er veldig alvorlig, det kan være starten på krig i Sør-Amerika, sa Chavez mandag, ifølge skynews.com.

Angrep leir i Ecuador
Konflikten begynte da Colombia gikk inn i Ecuador lørdag. Kolombianske styrker krysset grensen til Ecuador med fly og bakkemannskaper i jakten på FARC-opprørere. En av de øverste lederne, Raul Reyes og 16 andre FARC-soldater ble drept i angrepet.

Colombias utenriksminister Fernando Araujo beklager angrepet, men sier det var nødvendig.

- Den kolombianske regjeringen har aldri ønsket å ikke respektere grensene til søsterlandet Ecuador. Operasjonen var nødvendig i kampen mot terrorisme, sa Araujo, ifølge BBC.

- Betalte for gisler
Den venstreorienterte Chavez styrer Venezuela med jernhånd, og er kjent for sin sterke USA-kritikk. Colombia er ledet av den USA-vennlige Alvaro Uribe, og landene har vært i diplomatisk strid i lang tid. Uribe liker svært dårlig at Chavez har forhandlet med den marxistiske Farc-geriljaen om løslatelse av gisler.

Forhandlere fra Venezuela sier mandag at de flere ganger har vært svært nærme å forhandle frem en løslatelse av den fransk-kolombianske politikeren Ingrid Betancourt.

Chavez har tidligere klart å forhandle frem løslatelsen av flere gisler som har sittet opptil seks år i fangenskap i jungelen. Det har lenge vært uklart hvordan presidenten har klart dette, men kolombianske myndigheter mener de har bevis på at Venezuela har betalt FARC-geriljaen for gislene. De skal ha funnet dokumenter som viser at Hugo Chavez har betalt 1,6 milliarder kroner til FARC.