Sender stridsvogner mot Colombia

Venezuelas president Hugo Chávez truer med krig, og beordrer mobilisering mot erkefienden Alvaro Uribe i Colombia.

Han trekker også tilbake ambassadøren, og bryter all diplomatisk kontakt med nabolandet.

I tillegg har Chávez gitt luftvåpenet ordre om å mobilisere. Det skjer etter at kolombianske styrker drepte opprørsleder Raul Reyes i et angrep inne i nabolandet Ecuador lørdag.

- Send 10 bataljoner
Mobiliseringsordren kom under Chavéz' ukentlige TV-program.

- Herr forsvarsminister, send 10 bataljoner til grensa mot Colombia umiddelbart, stridsvognsbataljoner. Luftvåpenet skal mobilisere. Vi vil ikke ha krig, sa Chávez ifølge Reuters.

Dersom Colombia skulle gjøre det samme i Venezuela, vil det bli tolket som en krigserklæring, advarte Chávez.

Natt til mandag ble det også klart at også Ecuador mobiliserer hæren sin til grensa mot Columbia. Myndighetene i Ecuador har også besluttet å kaste ut Columbias ambassadør til landet.

- En mafiaboss
Den venstreorienterte Chávez styrer Venezuela med jernhånd, og er kjent for sin sterke USA-kritikk. Colombia er ledet av den USA-vennlige Alvaro Uribe, og landene har vært i diplomatisk strid i lang tid. Uribe liker svært dårlig at Chávez har forhandlet med den marxistiske Farc-geriljaen om løslatelse av gisler, melder Reuters.

Chávez sparer heller ikke på kruttet mot sin motstander.

- Ikke bare er han en løgner, en mafiaboss, en paramilitær som leder en narkoregjeringen og leder en regjering som er en lakei for USA. Han leder en bande av kriminelle fra palasset sitt, sier Chávez.