Blåbærpai
Blåbærsmoothie
Nå er det blåbærtid. Benytt muligheten til å fylle opp fryseren med sunne bær!
Her finner du gode oppskrifter:
Blåbærpai:
Paibunn:
Bland mel og melis i en bolle.
Smuldre inn smør, tilsett revet sitronskall og vann og arbeid raskt sammen
til en ”ball”.
Deigen kan også lages i en foodprocessor.
Kjevle/klem deigen ut med fingrene i en paiform på 22- 24 cm.
Dryss ev formen med litt hvetemel.
Prikk deigen.
Sett i kjøleskapet i ca 40 min.
Fyll formen med tørre erter eller lignende før den stekes.
Det hindrer at deigen krymper under steking.
Stek i forvarmet stekeovn ved 180 oC i 15-20 min til bunnen er gyllen.
Pass på slik at den ikke blir for mye stekt.
Vaniljekrem:
Kok opp melk og fløte, splittet vaniljestang og halvparten av sukkeret.
Rør sammen eggeplommer og resten av sukkeret.
Hell den kokte melken over eggemassen under omrøring.
Ha alt tilbake i kasserollen og visp kraftig mens den varmes opp til
kokepunktet.
Pass på slik at den ikke brenner seg fat i bunnen.
Avkjøl kremen ved å sette kasserollen i kaldt vann.
Rett før servering, bre kremen utover paibunnen og legg over bær.
Dryss over melis.
Tips: Vaniljekrem fra pakke kan også brukes.
Saftige blåbærmuffins:
Smelt smør.
Visp egg og sukker lyst, lett og luftig – eggedosis.
Tilsett smeltet smør og melk og sikt i hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.
Vend i blåbær.
Fordel i muffinsformer.
Stek på midterste rille i varm stekeovn 180 oC i ca 20 min, avhengig av
størrelse.
Avkjøl på rist.
Blåbærsmoothie:
Til 1-2 personer.
Hvis du bruker friske blåbær tilsett 2-3 knuste isbiter.
Har du frosne blåbær trenger du ikke bruke det.
Bland alle ingrediensene i en blender / foodprocessor og kjør til en jevn,
fyldig masse.
Server straks.
Server i et høyt glass til 1, eller 2 små glass til 2.
Blåbærgodt:
En god start på dagen, eller et lite mellommåltid eller en dessert.
Legg friske blåbær lagvis i et glass med ristede havregryn og grovhakkede
nøtter og yoghurt.
Ringle evt over litt honning.
Rørte blåbær:
Til pannekaker, som syltetøy eller varme på is.
Rør blåbær med litt sukker og smak ev til med litt kanel eller frø fra en
vaniljestang.
Fordel i små beger og frys.
Frys også ned rensede bær uten sukker som kan brukes til smoothies gjennom vinteren eller varmes opp og serveres til is/ dessertsauser.
Se videre: