lammeribbe (Foto: TV2)
lammeribbe (Foto: TV2)

Lammeribbe

Servert med auberginegrateng med chevre ( tian). Tian er en fransk grønnsaksrett, ofte laget med tomater og squash. Grønnsakene varierer noe etter årstid og tilgang.

Ca 1 kg lammeribbe

salt, pepper

olivenolje

frisk timian eller rosmarin

Auberginegrateng (tian):

1 stor aubergine ev 2 mindre

3-4 løk

ca 1 dl olivenolje

1ts sukker

1 ts salt

ca 1dl vann

1 squash

4-6 tomater

2 fedd hvitløk

ca 150 g chevre ev snøfrisk (hvit geitost)

2 stilker frisk timian (eller 1 ½ ts tørket)

1 –2 dl olivenolje

salt, pepper

Skjær aubergine i skiver og dryss med litt salt og la ligge med saltet ca 30 min.
Skyll av saltet og tørk dem med kjøkkenpapir. (Dette for å trekke ut bitterstoffer fra auberginen).
Rens og skjær løk i skiver eller båter, surr i olje i en stekepanne til løken blir myk.
Tilsett sukker, salt og vann.
Dekk med lokk, og la løken surre videre i ca 10 min, den skal ikke bli brun.
Ta av lokket, øk temperaturen, rør om og stek til løken er gyllen og all væske har kokt bort.
Legg løken over i en ildfast form.

Del auberginer, squash og tomater i skiver, hakk hvitløken og fordel over løken i formen.
Fordel biter av chevre eller snøfrisk over.
Dryss over salt, pepper og timian og hell over olje- så mye du føler for.
Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie og sett i varm stekeovn 150 oC og stek i 30-40 min, ta av lokket/folien og stek videre i ca 30 min, til væsken har dampet bort og retten av fått en konsentrert smak.

La retten hvile/sette seg mens lammeribbene stekes.

Lammeribber:

Rut skinnsiden med en spiss kniv, dryss på salt, pepper, urtekrydder og olivenolje.
Legg i et ildfast fat og stek ved 225oC i 20-25 min, til lammeribbene er sprøe og gylne.

Flere oppskrifter fra Wenche finner du på artoftaste.no