Landskampen i fotball mellom Norge og Irland på Ullevaal stadion 20. august var en fuktig opplevelse. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
Landskampen i fotball mellom Norge og Irland på Ullevaal stadion 20. august var en fuktig opplevelse. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Våt august

I årets siste sommermåned regnet det mer i Oslo enn i Bergen.

Været ble snudd bak-frem i august. Den siste sommermåneden var våt og kjølig på Sør- og Østlandet, mens Vestlandet og Midt-Norge hadde det tørt og fint.

maanedsgrafikken-august
maanedsgrafikken-august

Startet fint

Den første augustdagen startet med sommervarme i Sør-Norge. Voss målte månedens høyeste temperatur i landet den dagen, og i Bergen var det hele 29,8 grader.

I de neste to ukene ble været mer ustabilt med lokalt kraftige regnbyger i Sør-Norge. Natt til 5. august ble Oltedal i Rogaland rammet av et kraftig regnskyll som forårsaket en del flomskader. I løpet av natten falt det 121 millimeter nedbør.

Den 14. august var det Fredrikstad-området som fikk føling med de hissige regnskyllene. Der ble flomskadene taksert til omkring 50 millioner kroner.

Fra midten av august og ut måneden fikk Vestlandet og Midt-Norge flere perioder med mye pent vær.

Finnmark og deler av Troms fikk stort sett kjølige nordlige vinder i hele august. Selv om nedbøren stort sett var under det normale lengst nord i landet, var måneden preget av gråvær og mangel på sol.

Oslo slo Bergen

Oslo fikk dobbelt så mye nedbør som normalt i august. Faktisk fikk Blindern i Oslo mer nedbør enn Bergen. Minst nedbør falt det i Midt-Norge med nær halvparten av det normale. Bodø fikk kun 23 millimeter nedbør, som tilsvarer en fjerdedel av normalen.

Varmt på Vestlandet

Temperaturmessig var heller ikke august noe å skryte av. Det meste av landet hadde middeltemperaturer nær det normale. Unnatakene var Vestlandet, der temperaturen lå 1-2 grader over det normale, og Finnmark som opplevde en augustmåned med temperaturer stort sett 1-2 grader kaldere enn normalt.

Av de største byene var det Bergen som hadde flest «sommerdager». Temperaturen var over 20 grader i hele 17 dager. Oslo hadde kun 14 sommerdager, mens ingen værstasjoner i Finnmark målte temperaturer over 20 grader.